НЕЋЕ ПРИЗНАТИ РЕЗУЛТАТЕ ИЗБОРА: Присталице и Бајдена и Трампа спремне да направе хаос ако њихов кандидат изгуби

Novosti online

26. 10. 2020. у 00:30

НЕЋЕ ПРИЗНАТИ РЕЗУЛТАТЕ ИЗБОРА: Присталице и Бајдена и Трампа спремне да направе хаос ако њихов кандидат изгуби

FOTO: EPA

ВИШЕ од 40 одсто присталица председника Доналда Трампа и његовог демократског противкандидата Џоа Бајдена неће признати резултате избора 3. новембра ако њихов кандидат изгуби, резултати су анкете новинске агенције "Реутерс" и агенције за испитивање јавног мњења Ипсос.

Истраживање, спроведено од 13. до 20. октобра, показује да 43 одсто Бајденових присталица неће прихватити Трампову победу, док 41 одсто Американаца који желе поновни избор Трампа неће бпихватити победу БАјдена.

Мањи број, 22 одсто Бајденових присталица, односно 16 одсто Трампових, рекли су да ће предузети акције, уличне протесте, па чак и прибећи насиљу, како би изразили своје незадовољство, ако њихов кандидат изгуби.

"Ројтерс" наводи да се амерички званични задужени за спровођење избора суочавају ове године с низом изазова с обзиром на повећано неповерење јавности у резултате избора.

Агенција подсећа и да су највиши званичници из сектора безбедности САД прошле недеље упозорили да Русија и Иран упадају у амерички изборни систем како би подрили изборе.

Трамп такође непрестано доводи у питање неутралност спровођења избора, тврдећи да су "намештени" против њега и да повећана могућност гласања поштом повећава вероватноћу изборне преваре.

Он је чак одбио и да се обавеже на мирну примопредају власти, ако пребројавање гласова укаже да је изгуббио.

Политички аналитичар с Колумбија универзитета Доналд Грин упозорава да би, ако разлика у броју гласова буде тесна, или ако један од кандидата изнесе убедљиве доказе који указују на изборну превару, то могло да изазове мног шире незадовољство у јавности и протесте, него што то показују резултати анкете.

Он зато истиче да се зато многи противници Трампа надају и прижељкују убедљиву победу Бајдена, тако да тврдње о превари не би биле убедљиве.

Последња анктета Ројтерса и Ипсоса показује да на националном нивоу Бајден води исоред Трамоа са осам процената, 51:43 одсто.

Анкета је обухватила 2.649 испитаника, међу којима 1.039 присталица Трампа и 1.153 Бајдена.

(Телеграф.рс)

Пратите нас и путем иОС и андроид апликације

Коментари (0)