СЗО УПОЗОРАВА: Свет се налази на прекретници, болнице су на ивици пуцања, земље су на опасном путу

Срна

26. 10. 2020. у 00:16

СЗО УПОЗОРАВА: Свет се налази на прекретници, болнице су на ивици пуцања, земље су на опасном путу

Фото АП

СВЕТСКА здравствена организација (СЗО) објавила је данас да је јуче оборен нови светски рекорд кад је реч о броју заражених вирусом корона, трећи дан заредом.

Према подацима Светске здравствене организације (СЗО), код 465.319 лица потврђена је инфекција вирусом корона у последња 24 часа, што је више у односу на дан раније - 449.720, док је у четврак тај број износио 437.247.

СЗО упозорава да су неке земље на "опасном путу" због експоненцијалног раста броја заражених.

Према подацима СЗО, у свету је потврђено више од 42,3 милиона случаја инфекције, док је близу 1,15 милиона умрло, укључујући 6.570 у суботу, објављено је на сајту ове организације.

Скоро половина свих јучерашњих нових случајева регистрована је у Европи, где је у једном дану потврђена инфекција код 221.898 лица.

Фото Фото С. Бабовић

Укупно је у Европи потврђена инфекција код више од девет милиона људи.

- На кључној смо прекретници у овој пандемији, посебно у северној хемисфери - рекао је генерални директор СЗО Тедрос Адханом Гебрејесус новинарима у петак, 23. октобра.

Он је рекао да ће наредних неколико месеци бити веома тешки, те да су неке земље на опасном путу.

- У превише земаља видљив је експоненцијални раст случајева заражених па су болнице и одељења интензивне неге близу или су већ прекорачиле своје капацитет, а тек смо у октобру - рекао је он.

Додао је да СЗО апелује да светски лидери одмах предузму мере, спрече непотребне смртне исходе, колапс здравствених система и ново затварање школа.

Пратите нас и путем иОС и андроид апликације

Коментари (0)