ПАРИЗ И АНКАРА ОПЕТ У КЛИНЧУ: Дипломатски односи између Париза и Анкаре други пут ове године дошли су до тачке политичког "белог усијања"

Горан Чворовић - стални дописник из Париза

25. 10. 2020. у 22:18

ПАРИЗ И АНКАРА ОПЕТ У КЛИНЧУ: Дипломатски односи између Париза и Анкаре други пут ове године дошли су до тачке политичког белог усијања

Ердоган и Макрон / Фото Танјууг-АП

ДИПЛОМАТСКИ односи између Париза и Анкаре дошли су до тачке усијања. Најновија порука турског председника Реџепа Тајипа Ердогана његовом француском колеги Емануелу Макрону да треба да се лечи и да прегледа сопствено ментално стање због његовог односа према муслиманима у својој земљи, затегла је ионако нарушене односе између држава. Париз је, поводом ове Ердоганове поруке експресно повукао на консултације свог амбасадора из главног града Турске.

Ердоган је у петак, обраћајући се преко ТВ екрана, рекао и следеће:

- Све што може да се каже о шефу државе који се на овај начин односи према милионима чланова различитих верских заједница је да прво треба да иде да прегледа ментално здравље.

Турски председник је такође поставио питање какав то проблем Макрон има са исламом и муслиманима и предвидео му да ће да изгуби следеће председничке изборе.

Ердоган у својим порукама циља најновије акције француских власти у борби против радикалних видова ислама. Пре две недеље критиковао је изјаве француског председника о исламском сепаратизму рекавши да је реч о непоштовању и провокацији. Француска влада би почетком децембра требало да представи предлог новог закона о сепаратизму где се нарочито прописују мере против "политичког исламизма". Намера је да се на овај начин ојачају републиканске вредности.

Медији у Паризу истичу да овај предлог закона садржи више тачака које би могле да изазову тензије с Турском, као што су ојачана контрола финансирања француских џамија или забрана школовања имама у иностранству. Наводе и да је популарност Ердогана у испитивању јавног мњења у паду и да на овај начин покушава да придобије део бирачког тела.

Најновије изјаве Ердогана у Паризу су оценили као неприхватљиве.

- Увреде и непристојност нису начин. Захтевамо од Ердогана да промени ток своје политике која је опасна из сваког угла. Нећемо улазити у бескорисну полемику и не прихватамо вређање - поручили су из Јелисеја.

У француској председничкој палати приметили су и веома офанзивне Ердоганове декларације последњих дана, попут оне о позиву на бојкот француских производа. Истакнуто је и да су изостали саучешће и подршка турског председника после страдања наставника Самијела Патија, коме је у исламистичком атентату недавно одрубљена глава. Французима нарочито сметају најновије критике из Анкаре, непосредно после овог мучног убиства.

ВЕЋ ВИЂЕНО ЗАОШТРАВАЊЕ

ДО озбиљних тенизија дошло је у јуну, када је Париз оптужио турску фрегату да је три пута радарским осветљавањем означила као циљ француски брод "Курбе", који је у близини Либије вршио инспекцију илегалне трговине оружјем, што се у НАТО, чији су обе земље чланови, сматра непријатељским чином. Макрон је том приликом поручио да ова ситуација у којој се нашао француски брод представља "најбољи пример" за његове прошлогодишње речи о "клиничкој смрти НАТО". После те изјаве Ердоган је узвратио Макрону да се он налази у стању "клиничке смрти"! Због тога је Париз тада такође повукао амбасадора из Анкаре.

Пратите нас и путем иОС и андроид апликације

Коментари (0)