ДРАСТИЧНЕ МЕРЕ СТУПИЛЕ НА СНАГУ: Од поноћи маске обавезне скоро свуда, креће се у оштру борбу против короне

Тањуг

25. 10. 2020. у 00:31

ДРАСТИЧНЕ МЕРЕ СТУПИЛЕ НА СНАГУ: Од поноћи маске обавезне скоро свуда, креће се у оштру борбу против короне

Фото: ЕПА

ОД поноћи у Аустрији су на снагу ступиле нове, пооштрене мере за сузбијање ширења корона вируса којим су уведена многа ограничења по питању броја особа на скуповима, као и проширење обавезе ношења заштитних маски.

Тако у уредби министарства здравља стоји да приликом уласка у јавни простор на затвореном, а тако и подземни пролази, мора да се носи маска.

Исто важи и за скупове и манифестације, било да су на затвореном или на отвореном, и то и за време трајања догађаја на седећем месту.

Уредба још истиче да приликом уласка на јавна места на отвореном мора бити држана дистанца према особама које не живе у истом домаћинству, од најмање једног метра.

Приликом уласка у јавне затворене просторе уз то обазено је ношење маске.

У авионима, као и јавном превозу у изузетним случајевима дистанца од једног метра може бити прекршена, али је ту обавезна маска.

Уредбом је уведена обавеза ношења маски и у станицама метроа, железничким станицама, трамвајским станицама, на аеродромима.

Ко се приликом контроле буде позвао на здравствене разлоге због којих не може да носи маску мораће да има потврду лекара који има лиценцу за рад у Аустрији.

У ресторанима ограничен је максималан број људи за једним столом на шест особа у затвореном и 12 особа на отвореном.

Уколико угоститељски објекат има на располагању више од 50 седећих места од 1. новембра мораће да има концепт превенције, а мораће да има и "ковид одговорно лице".

Уз то јело и пиће, уз изузетак имбиса, пијаца, моћи ће да се конзумира само седећи.

Новина је и да, након краја радног времена, алкохолна пића неће смети да се конзумирају у окружењу од 50 метара од угоститељског објекта, а то важи и за бензинске пумпе и имбисе.

Што се тиче манифестација и спортских утакмица уредбом је значајно смањен број људи.

Тако највише шест особа уз шесторо малолетне деце може да прати неки скуп у затвореном без седећих места, а на отвореном 12 особа и шесторо малолетне деце.

На скуповима где постоје седећа места у затвореном дозвољен је максималан број од 1.000 људи, а на отвореном до 1.500.

Такође уредбом су регулисане и пробе, наступи хорова и музичких оркестара - код аматера убудцухе ће моћи у затвореном да наступа заједно само шест особа, а на отвореном 12, док је код професионалних музичара обавезујући концепт превенције, а ако број учесника превазилази у затвореном простору 50 и на отвореном 100 људи, неопходно је и "ковид одговорно лице".

Уредбом су одређене и заштитне мере за старачке домове, у којима важи обавеза ношења маски за све посетиоце и запослене.

Такође ти домови морају израдити концепт превенције са циљем минимизирања ризика од заразе, а у том концепту ће се навести и правила посете.


У новој уредби налази се и забрана ношења визира, која ступа на снагу 7. новембра, чиме се омогућава двонедељни прелазни период.

Пратите нас и путем иОС и андроид апликације

Коментари (0)