БАЈДЕНОВИ КИНЕСКИ ПОСЛОВИ: Професор Крис Балдинг са Универзитета у Пекингу објавио шему богаћења породице кандидата "демса"

Драган Вујичић

24. 10. 2020. у 22:57

БАЈДЕНОВИ КИНЕСКИ  ПОСЛОВИ: Професор Крис Балдинг са Универзитета у Пекингу објавио шему богаћења породице кандидата демса

Џо Бајден / Фото АП

У ПРЕДВЕЧЕРЈЕ председничких избора у САД медијски "рат кандидата" ушао је у политичку "стратосферу".

Шокантна открића садржаја из "Хантерових компјутера", слике млађег сина председничког кандидата Џоа Бајдена како пуши "крек" и "дружи се са малолетницама", уз мејлове који сведоче о трговини утицајем Бајденових у Украјини, постају медијска прошлост, пошто је професор Кристофер Балдинг из Бизнис школе Универзитета у Пекингу објавио чињенице да цела фамилија Бајден, укључујући ту старијег брата Џоа Бајден Џејмса, тргује политичким утицајем као породичним занатом. То датира од 2006. када су стриц и синовац Хантер купили хеџ фонд "Парадигма Глобал Адвајзер".

Према речима професора Балдинга који је и сарадник "Блумберга" (блиског "Демсима") истраживање није плод његовог рада али "је два месеца финим чешљем, прочешљао огроман број достављених доказа" и одлучио је да их објави у интересу америчке јавности.

- Морамо вратити фокус на познате документоване чињенице - каже он и сумира:

- Хантер Бајден је у партнерству са кинеском државом. Целокупно инвестицијско партнерство чини кинески државни новац из фонда социјалног осигурања у Кинеску развојну банку која је подружница Банке Кине. Иако се целокупна величина фонда не може реконструисати, тајвански суоснивач који је сада у притвору у Кини, извештава да се ради о 6,5 милијарди долара. То би учинило првобитини Хантеров улог од 400.000 долара у фонд вредним 50 милиона долара.

Узнемирујуће је што су сви на кинеској страни несумњиво повезани са утицајним и обавештајним организацијама. Кина користи врло безазлена звучна имена организација да сакрије утицај своје обавештајне операције као што је свенародни фронт или Министарства спољних послова...Коначно, "кум" у уређивању послова две стране је господин по имену Јанг Јиши. Он је тренутно директор спољних послова КПК за Америку, члан Политбироа, један од најмоћнијих људи у Кини и поверљиви човек председника Каи - каже се испод "нацртаних послова" Бајденових са Пекингом.

Балдинг додаје да се Јиши редовно састајао са Џоом Бајденом током боравка на месту кинеског амбасадора у САД у време када је Бајден председавао сенатским Одбором за спољне односе. Када је инвестиционо партнерство Бајденових и Кине озваничено 2013. он био је шеф дипломатије.

Правећи генезу развоја "Бајден фемили бизниса" професор се даље позива се портал "Политико" из 2019. који је пренео речи Хантеровог стрица Џејмса Бајдена током куповине хеџ фонда "Парадигма глобал Адвајзрс". Неименовни извршни директор у августу прошле године је тврдио да се Џејмс првог дана обратио запосленима: "Не брините за инвеститоре. Имамо људе широм света који желе да улажу у Џоа Бајдена." У овом тренутку, Џо има још неколико месеци да постане председник Одбора за спољне односе Сената и покрене своју другу кандидатуру за председника.

Неименовани извршни директор оптужио је да је куповина Фонда осмишљена да заобиђе законе о финансирању кампања: "Према речима извршне власти, Џејмс Бајден је јасно ставио до знања да на тај фонд гледа као на начин да узима новац од богатих странаца који треба да заврши на предизборном рачуну. "Имамо инвеститоре њих 747 пуних готовине, спремних за улагање у ову компанију", казао је се извршни директор."

Одмах пошто је Бајден именован за Обаминог саветника у августу 2006. Хантер је основао фонд "Сенека Глобал Адвајзорс", а влада у Пекингу одобрила је оснивање компаније "Торнтон Пекинг консалатинг" Ко. Лтд. Даље се говори о "густом ткању" праве мреже компанија, државних институција Кине и финансијских фондова, мреже преко које су Кинези пословали у САД.

На крају обимног документа наводи се 10 закључака од којих су најинтересантнији:

Хантер Бајден има директну линију према Политбироу КПК. Послују новцем кинеских државних фондова где је водећи акционар Кинеска банка. У том фонду Хантер и даље држи 10%.Пословао је са кинеским тајкунима повезаним са кинеском војском и против интереса америчке националне безбедности.

ПУТУЈЕ ПРЕ ТАТЕ

ПРОФЕСОР Балдинг једину ману извештаја види у томе што у њему нема мејлова уочи и после састанака који би могли да посведоче зашто су се највиши чиновници кинеског банкарства сатајали са људима из Бајденовог фонда. Интереснтан је податак да је између 7. и 9. априла 2010. био у посети Кини, када га је, сада заточени партнер са Тајвана, увео у најмоћније кинеске финансијске институције под контролом Владе."

Три дана касније, Бајден се састао са тадашњим кинеским председником Ху Јинтаом у Вашингтону, у оквиру Самита о нуклеарној безбедности. У то време Хантер је имао само 40 година. Тајна служба која штити председника и потпредседника штити и њихове породице, тако да је регистровано да је тајна служба обезбеђивала Хантера од 6. априла до 9. априла 2010.Ова посета није евидентирана ни у једним новинама у Кини и САД.

Пратите нас и путем иОС и андроид апликације

Коментари (0)