ШТА ЋЕ БИТИ СА ИТАЛИЈОМ? Све више заражених, а нема договора о пооштравању мера

Милица Остојић - Дописник из Рима

24. 10. 2020. у 14:07

ШТА ЋЕ БИТИ СА ИТАЛИЈОМ? Све више заражених, а нема договора о пооштравању мера

Фото: АП

У ИТАЛИЈИ можда већ сутра уследи нови Владин Декрет, само седам дана од претходног, о пооштравању анти-ковид мера и разним затварањима иако има чланова Владе који заговарају тотално затварање, осим неопходних есенцијалних активности за живот, јер досадашње нису дале било какав ефекат у смањењу броја позитивних случајева. Али, толико је различитих ставова о пооштравању мера, да се стигло до истинске "пандемије мишљења".

Корона вирус галопира, очекује се да данас број новозаражених пређе 20.000, понајвише увећања у регионима Ломбардија, Кампанија, Пијемонте и Лацио, а из владиних извора се сазнаје да не би требало да уследи одлука о потпуном затварању Италије, већ она о парцијалним затварањима. Помињу се ресторани, фризерски салони, теретане, комерцијални центри као и спортски за аматерски спорт.

Премијер Ђузепе Конте желео би да сачека идућу седмицу, али су притисци на њега толики да је могућна нова одлука већ сутра, иако је евидентан протест грађана због такве најаве, посебно приватника. Најдрастичнији је онај из прошле ноћи у Напуљу и неким местима у Кампанији, где су градска гериља заједно са трговцима, власницима ресторана и разних активности направили хаос након најаве гувернера Винћенца Де Луке о потпуном затварању региона на 30 до 40 дана.

За сада у избегавању потпуног затварања Италије остају заштићене продуктивне активности, школе у извесним процентима. Иако, Високи институт за Здравство и Министарство за Здравље алармирају да је ситуација у ширењу вируса "веома тешка", а научници инсистирају на полицијском часу од 21 сат на читавој националној територији, чак и од 20 сати.

С друге стране, неки министри инсистирају да се заштите у извесној мери власници ресторана, не затварајући Италијане увече у кућу. Док премијер апелује поруком на телевизији: Избегавајте кретање колико год је то могуће, осим одлазак на посао и у куповину неопходних ствари.

На снази је и претпоставка забране кретања становништва из једног региона у други. Аларм упућују анестезиолози који сматрају да ће за две седмице бити удвостручен број смештених на интензивној терапији јер се становништво креће и вирус шири.

Једном речју, расцеп у мишљењу међу министрима у Влади, расцеп у мишљењу гувернера у појединими регионима, различити ставови санитарних власти и оних у делу политике. Нема "колективне одговорности", како се наглашава, за сада свако предлаже или доноси одлуке у различитости степена пооштравања мера.

Пратите нас и путем иОС и андроид апликације

Коментари (0)