ЧИШЋЕЊЕ ДРУШТВЕНИХ МРЕЖА: Француске власти заводе ред на интернету после бруталног убиства професора

Г. ЧВОРОВИЋ-Од сталног дописника Париз

24. 10. 2020. у 08:55

ЧИШЋЕЊЕ ДРУШТВЕНИХ МРЕЖА: Француске власти заводе ред на интернету после бруталног убиства професора

Фото АП

ФРАНЦУСКЕ власти истичу одговорност друштвених мрежа за ширење мржње и пропагирање радикалног ислама и тероризма после стравичног убиства професора Самијела Патија.

Отац ученице је преко "Фејсбука" видеом позивао на мобилизацију против професора и јавно изнео име школе. Убица је преко "Твитера" признао злочин и послао шокантне снимке. Сазнало се и да су пре убиства отац ученице и убица разменили неколико порука преко "Вотсапа".

Француска влада сматра да "Фејсбук", "Гугл", "Јутјуб", "Твитер", "Тикток" и "Снепчет" морају да играју активне улоге у спречавању ширења радикалног исламизма. Премијер Кастекс је најавио ојачавање члана закона којим се довођење у опасност туђег живота на овај начин кажњава са пет година затвора и 300.000 евра.

Ресорна министарка Марлен Скјапа позвала је на хитан састанак представнике друштвених мрежа и затражила брз, системски одговор. Тренутно им је потребно много времена да затворе неки налог, а некада и не одговарају на захтеве полиције. Постоје идеје и да се на мрежама укине анонимност.

Последњих неколико месеци више пута су сигнализиране поруке мржње убице Абдулаха Анзарова преко "Твитера", али нико није реаговао. Тако да Анзаров нити је ухапшен, нити је његов налог затворен.

У јуну је био предложен закон који је садржао рок од 24 сата да се уклоне поруке мржње с интернета, а само сат за уклањање порнографских и терористичких садржаја, али га је Уставни савет у име заштите слободе изражавања прогласио неуставним. Предлог закона критиковала је и Европска комисија.

Пратите нас и путем иОС и андроид апликације

Коментари (0)