ПРОФЕСОРЕ, НАСТАВИЋЕМО ГДЕ СЕ СТАЛИ: Французи се опростили од професора коме је одрубљена глава (ФОТО/ВИДЕО)

Г.Чворовић, од сталног дописника, Париз

21. 10. 2020. у 21:32

ПРОФЕСОРЕ, НАСТАВИЋЕМО ГДЕ СЕ СТАЛИ: Французи се опростили од професора коме је одрубљена глава (ФОТО/ВИДЕО)

Фото: ЕПА

ФРАНЦУСКА је вечерас одала националну почаст страдалом професору Самијелу Патију (47) коме је исламски терориста у петак одрубио главу јер је ђацима на часу показао карикатуре с пророком Мухамедом.

еремонија је одржана у кругу Сорбоне, у присуству политичког врха земље, породице срадалог наставника и ђака. Присутан је био и бивши француски председник Франсоа Оланд. Професор убијен испред школе у месту Конфлан Сент Онорин, у близини Париза, где је предавао, постхумно је одликован и Легијом части.

Фото: ЕПА

- Наставићемо, професоре, да бранимо слободу о којој сте тако добро предавали и високо ћемо проносити секуларност – поручио је француски председник Емануел Макрон.

Макрон је између осталог истакао да је Самијел Пати постао лице Републике, жеље Француза да сломе терористе, да живе као заједница слободних грађана, у својој земљи.  

Фото: ЕПА

- Наставићемо, професоре, јер се у Француској светлости никада не гасе. Живела Република, живела Француска – завршио је Макрон своје обраћање на потресној церемонији.

Због пандемије, испраћају је прусиствовало око 400 људи, док су остали могли да је прате ван зидина Сорбоне на екрану. Церемонија је почела уз звуке професорове омиљене песме "Уан" групе Ју-Ту.

Фото: ЕПА

Tekst potpisa

Од Самјуела Патија опростили су се његов пријатељ и наставник који је прочитао текст Жана Жореса из 1888. године поводом слободе мисли и демократије, професорка која је изрецитовала њему посвећену песму и ученица једне париске школе прочитавши писмо захвалности Албера Камија свом професору Лују Жермену када је добио Нобелову награду.  

Фото: ЕПА

Ковчег с посмртним остацима Самијела Петија изнет је уз звуке Треће Моцартове симфоније коју је извео гудачки оркестар Републичке гарде, у чијем се извођењу претходно чула и Марсељеза.

Пратите нас и путем иОС и андроид апликације

Коментари (0)