БРАЗИЛАЦ ПРЕМИНУО ТОКОМ ИСПИТИВАЊА ВАКЦИНЕ: Ево зашто је умро волонтер тестирања оксфордског цепива за корону

Танјуг

21. 10. 2020. у 21:27

БРАЗИЛАЦ ПРЕМИНУО ТОКОМ ИСПИТИВАЊА ВАКЦИНЕ: Ево зашто је умро волонтер тестирања оксфордског цепива за корону

ФОТО: Alexander Zemlianichenko Jr/ Russian Direct Investment Fund via AP

ЗДРАВСТВЕНЕ службе Бразила саопштиле су да је преминуо волонтер, који је учествовао у програму развоја вакцине против короне британско-шведске компаније Астра Зенека и Универзитета у Оксфорду, а да ће програм бити настављен, јер је он био део контролне групе, којој је дата вакцина за менингитис.

Испитивања вакцине против ковид-19 компаније Астра Зенека и Универзитета у Оксфорду у Бразилу било би обустављено да је добровољац, који је умро, био део активне групе, рекао је извор упознат са ситуацијом.

Овај коментар наговештава да је добровољац био део упоредне контролне групе, којој је дата вакцина против менингитиса, констатује Ројтерс.

Бразилски здравствени регулатор Анвиса саопштио је да ће се наставити развој вакцине против короне упркос смрти волонтера, пренео је Ројтерс.

Учесницима и истражитељима није речено у којој су групи.

Федерални Универзитет у Сао Паулу је у одвојеном саопштењу потврдио смрт волонтера, наводећи да је у питању бразилски држављанин.

И са Универзитета Оксфорд потврђено да ће ће наставити рад на развоју вакцине и да је независном истрагом утврђено да нема разлога за забринутост када је реч о безбедности програма.

"После пажљивог проучавања случаја у Бразилу, утврђено је да нема разлога за забринутост када је реч о безбедности клиничког развоја, а и бразилски регуилатор је у независној истрази дошао до закључка да треба наставити са програмом", саопштено је из Универзитета у Оксфорду.

Оксфордски Универзитет је у септембру саопштио да ће се тестирање вакцине против корона вируса у сарадњи са фармацеутском кућом Астра Зенека наставити, након што је заустављено када се један од испитаника разболео.

Са Оксфорда су у септембру прво објавили да се волонтер необјашњиво разболео, а касније су додали да је запаљенска промена на кичменој мождини код једног испитаника била повод привременог прекида треће фазе испитивања вакцине која је један од фаворита за вакцину против короне.

Трећа фаза клиничких испитивања обавља се у Бразилу, Великој Британији, Индији и Јужној Африци.

Пратите нас и путем иОС и андроид апликације

Коментари (1)

Dragan

22.10.2020. 00:11

Ма јел то земља чији је председник рекао да неће Кинеску вакцину и да неће да му земља буде кинески покусни кунић. А оксфордски покусни кунич са смртним исходом, то не смета да буде?