ДОЛИЈАЛИ ЛАЖНИ РЕСТАУРАТОРИ: У Италији ухапшена банда којој су на мети најчешће били свештеници и њихове реликвије

Милица Остојић (РИМ - СПЕЦИЈАЛНО ЗА НОВОСТИ)

21. 10. 2020. у 13:50

ДОЛИЈАЛИ ЛАЖНИ РЕСТАУРАТОРИ: У Италији ухапшена банда којој су на мети најчешће били свештеници и њихове реликвије

Фото АП

Јединица италијанске команде карабињера задужена за заштиту културног блага ухапсила је укупно 13 лажних "рестауратора" црквених добара, осам на Сардинији и пет на северу Италије, а као резултат истраге која је започела децембра 2017. године о преварама које је починила ромска банда представљајући се са лажним референцама и често и са лажним идентитетом стручњака у тој области, а очигледно реч је о "професионалним лоповима".

Откривено је до сада преко стотину превара које су починили представљајући се као стручњаци за рестаурирање црквених добара као и личних предмета свештеника, понајвише као "стручњаци" за чишчење сребрних реликвија и накита. Свештеници су им давали предмете на рестаурацију добара која су од зуба времена већ почела да у извесној мери деградирају или на чишћење, а разлог узимања баш тих "стручњака" била је ниска цена у односу на остале понуде коју су тражили други, очигледно, прави рестауратори.

Осим добити коју су остварили на Сардинији, понајвише у разним црквама у области зоне града Ористано, а која износи много стотина хиљада евра, корист су стекли и у предметима које нису вратили јер су уцењивали свештенике тражећи још новца за плаћање рада, објашњавајући да су имали непланиране трошкове у рестаурацији "додајућуи количину злата или сребра за обнављање предмета".

Новац су улагали у куповину некретнина, терена за градњу кућа и водећи при том веома луксузан живот, посећујући само значајне ресторане и пицерије, а иначе не плаћају порез држави јер не поседују ништа и немају регистровану било какву активност. Карабињери су запленили једна вилу и терене за градњу кућа.

Акција праћења "рестауратора" започела је након једне дојаве да предмети које су рестаурирали немају било какво побољшање, напротив да је евидентно оштећење. Тројица чланова банде налазе се у затвору и они су потврђени шефови те криминалне групе, остали су за сада у кућном притвору, а операција је изведена у сарадњи карабињера са Сардиније и колегама са севера Апенинског полуострва, Порденоне, Бергамо, Варезе, Бреша као и из Рима.

Пратите нас и путем иОС и андроид апликације

Коментари (0)