ДВА ФАКТОРА СУ КЉУЧНА: У коликој сте опасности од короне када седите преко пута заражене особе?

Novosti online

20. 10. 2020. у 00:48

ДВА ФАКТОРА СУ КЉУЧНА: У коликој сте опасности од короне када седите преко пута заражене особе?

Фото: Јутјуб/Принтскрин

НЕДАВНА истраживања научника показала су да корона вирус може да остане у ваздуху чак и до неколико сати, те да може да се појави код људи иако су више од два метра.

Истраживачи са универзита Кобе и гиганта Рикет у Јапану направили су користећи суперкомпјутер Фугаку симулацију како се шири коронавирус како распоред седења за истим асталом у ресторану може у великој мери да утиче на “простирање” инфекције.

Симулација показује емисију и ток аеросоли када четворо људи седе за столом и разговарају без заштитних маски, а претпоставља да место где неко седи у великој мери утиче на ширење коронавируса. Када заражена особа говори са људима преко пута без маске, она која седи директно окренута према инфицираној удахне четири пута више аеросоли него она која се налази дијагонално.

Персона која седи поред зараженог субјекта је у највећем ризику да се инфицира. Када се особа са корона вирусом окрене на страну да би причала са лицем поред, оно удахне пет пута више аеросоли од оне која се налази директно преко пута, преноси "Форбес".

Истраживање, такође, имплицира да се ризик од заразе значајно смањује када људи који седе за истим столом када носе маске током разговора, односно врате их када заврше са јелом.

- Када људи који имају КОВИД-19 кашљу, кијају, певају, причају или дишу, производе “респираторне капљице. Оне могу бити велике и мале, а те мањег обима могу да формирају честице када се врло брзо осуше - стоји у објашњењу Центра за контролу и превенцију болести.

Друга битна ставка коју открива јапанско истраживање јесте да влажност ваздуха може у великој мери да утиче на ширење вируса путем аеросоли. Истраживачи су дошли до закључка да се мање капљица “избаци” када је влажност ваздуха већа, што упућује на то да би коришћење апарата за повећање влажности могло да лимитира инфекције уколико није могуће луфтирање просторије отварањем прозора.

(Телеграф.рс)

Пратите нас и путем иОС и андроид апликације

Коментари (0)