ПРЕ ОДРУБЉИВАЊА ГЛАВЕ ОЗНАЧЕН КАО МЕТА: Самопрокламовани имам прогласио фатву против наставника из Париза

Тањуг

19. 10. 2020. у 22:56

ПРЕ ОДРУБЉИВАЊА ГЛАВЕ ОЗНАЧЕН КАО МЕТА: Самопрокламовани имам прогласио фатву против наставника из Париза

Фото: Тањуг/AP Photo/Michel Euler

МЕЂУ ухапшенима који су осумњичени за повезаност са бруталним убиством учитеља у предграђу Париза посебно се истиче једна особа, а то је самопрозвани имам и радикални исламиста Аблехаким Сефријуи.

Француски медији преносе да је Абделхаким Сефријуи прогласио фатву, односно пресуду на основу исламских шеријатских закона, против учитеља због "светогрђа" почињеног приказивањем карикатура пророка Мухамеда.

Француски министар унутрашњих послова Жералд Дарманен открио је да су Сефријуи и Брахим Чнина, отац 13-годишње муслиманске ученице из Патијеве школе, прогласили фатву против њега.

Сефријуи, који је рођен у Мароку и доселио се у Француску, представља се као члан одбора тзв. Савета имама Француске, иако таква институција никад није била на попису службених исламских тела у Француској, пише ''''Либерасион''''.

У једном интервјуу објављеном 12. октобра Сефријуи је објаснио како је заједно са Чнином посетио управу средње школе Боа д-Олн, у којој је Пати предавао, како би се пожалио на његово показивање карикатура Мухамеда ученицима, које је објавио сатирични часопис ''''Шарли ебдо''''.

- Ми смо изразили запањеност тиме што управа школе то прихвата. Рекао сам им једну ствар: да ми, Савет имама Француске и ми, француски муслимани, категорички одбацујемо ову врсту неодговорног и агресивног понашања које не поштује право ове деце да сачувају свој психолошки интегритет. Рекли смо да тражимо хитну суспензију овог бандита, јер он није уцитељ", рекао је Сефријуи у видеу објављеном на интернету, а преноси ''Либерасион''.

Сефријуи је иначе годинама познат француским обавештајним службама, али до сада није осуђиван.

Његове досадашње активности углавном су се сводиле на дељење исламистицких књига и организацију демонстрација и провокативних јавних молитви у Паризу и околини, на којима је често изражавао антисемитске ставове под окриљем борбе за права Палестинаца.

Чеченски азилант Абдулах Анзоров (18) одсекао је главу учитељу историје Самијела Патија због карикатура Мухамеда које је показао ученицима на настави у својој средњој школи у париском предграђу Конфлен-Сент-Онорин.

Анзоров је на Твиттеру непосредно после убиства објавио поруку којом преузима одговорност за смакнуће, како је навео, "једног од паса из пакла који су се усудили да понижавају Мухамеда" и то заједно са фотографијом његове одрубљење главе.

За сада није познато да ли је Анзоров био повезан са Сефријуием.

 

Пратите нас и путем иОС и андроид апликације

Коментари (2)