ЗБОГ ОДСЕЦАЊА ГЛАВЕ ПРОФЕСОРУ: У притвору и 4 ученика

Танјуг

19. 10. 2020. у 22:03

ЗБОГ ОДСЕЦАЊА ГЛАВЕ ПРОФЕСОРУ: У притвору и 4 ученика

Фото: Танјуг/АП

ФРАНЦУСКА полиција покренула је данас серију рација усмерених на исламистичке мреже након одсецања главе наставнику историје Самијела Патија који је својим ученицима показао карикатуру пророка Мухамеда.

Министар унутрашњих послова Жерал Дарманен обећао је да неће бити "минута предаха за непријатеље Републике", након што су десетине хиљада људи учествовале у недељу на скуповима широм земље у част учитеља историје Самијела Патија и одбране слободе изражавања.

У притвору се налази 15 особа, према правосудним изворима, укључујући четири ученика који су можда помогли убици да идентификује учитеља и за то примили новац.

Међу притворенима су четири члана породице убице, као и познати исламистички радикал и отац једног од Патијевих ученика који је покренуо онлајн кампању против учитеља.

Дарманен је оптужио двојицу мушкараца да су издали "фатву" против Патија, преносе француски медији.

Извори у министарству унутрашњих послова рекли су да је данас извршено укупно 40 рација широм Француске, углавном око Париза, а планира се 20 дневно убудуће.

Фото: принтскрин тв БФМ

Дарманен је рекао да ће влада такође појачати притисак на невладине организације које се сумњиче за везе са исламистичким групацијама, укључујући Колектив антиисламофобије, групу која тврди да надгледа нападе на муслимане у Француској.

Пати, 47, нападнут је на путу кући из средње школе у којој је предавао у месту Конфлан-Сент-Онорин, 40 километара северозападно од Париза.

Фотографија учитеља и порука у којој признаје његово убиство пронађена је на мобилном телефону његовог убице, 18-годишњег Чечена Абдулаха Анзорова, којег је полиција ликвидирала.

Пати је својим ученицима показао једну од контроверзних карикатура пророка Мухамеда како чучи са звездом на задњици.

Према наводима из школе, Пати је муслиманској деци дао могућност да напусте учионицу, рекавши да не жели да њихова осећања буду повређена.

Лекција је ипак изазвала бес и Пати и његова школа су добили претње.

Фото: Принтскрин/Твитер

Породица Анзоров стигла је у Француску из претежно муслиманске руске републике Чеченије пре више од једне деценије.

Медији преносе да су мештани у нормандијском граду Евреук у којем је убица живео, описали младића као усамљеника који је последњих година постајао све религиознији.

Француска се такође припрема да депортује 213 странаца који су били на владиној листи надзора и за које се сумња да имају екстремна верска уверења, међу којима око 150 служи затворске казне.

Пратите нас и путем иОС и андроид апликације

Коментари (0)