НА КРАЈУ ГОДИНЕ 1,5 МИЛИОНА ДОЗА: Вакцина "Спутњик V" против ковида у децембру у земљама Латинске Америке - производња ће расти

Новости онлајн

19. 10. 2020. у 17:43

РУСКА вакцина „Спутњик V“ могла би бити испоручена земљама Латинске Америке у децембру, изјавио је директор Руског фонда за директне инвестиције Кирил Дмитријев.

НА КРАЈУ ГОДИНЕ 1,5 МИЛИОНА ДОЗА: Вакцина Спутњик V против ковида у децембру у земљама Латинске Америке - производња ће расти

Фото: АП

- Сматрамо да ћемо већ у децембру моћи да започнемо испоруку у Латинску Америку. Већ у децембру ћемо производити десетине милиона доза вакцине... у јануару ћемо започети веома активне испоруке - рекао је Дмитријев говорећи на вебинару о сарадњи са земљама Латинске Америке.

Дмитријев је додао да ће Руски фонд за директне инвестиције ускоро објавити о закључивању споразума са Аргентином и Перуом о испоруци вакцине „Спутњик V“ Научно-истраживачког института „Гамалеја“ Министарства здравља Русије.

- У најскорије време ћемо објавити о споразумима са Аргентином, споразумима са Перуом, поред споразума које већ имамо са Мексиком и Бразилом и низом других земаља - рекао је Дмитријев на конференцији за медије.

Он је додао да ће се вакцина против ковида 19 производити у Индији, Бразилу, Јужној Кореји и Кини и у још једној земљи.

- А ту је и друго питање – регулаторно – колико брзо ће регулатор одобрити нашу вакцину. На пример, пријавили смо се за бразилска клиничка испитивања и надамо се да ћемо у децембру такође добити дозволу - рекао је Дмитријев и додао да ће Фонд сарађивати са регулаторима како би они брзо издали дозволу у тим земљама.

Фото: АП

Дмитријев је такође нагласио значај чињенице да регулатори користе податке из земаља у којима се спроводе испитивања вакцина.

Министар индустрије и трговине Русије Денис Мантуров раније је изјавио да би обим производње вакцине против вируса корона у Русији могао да достигне 1,5 милиона доза у децембру, 3-3,5 милиона у јануару, а затим да се вишеструко повећа до 15 милиона месечно у пролеће следеће године.

Вакцина „Спутњик V“ коју производи Научно-истраживачки институт „Гамалеја“ је 11. августа добила потврду о регистрацији од Министарства здравља Русије, поставши тако прва регистрована вакцина против вируса корона на свету. Тренутно су у току пострегистрациона испитивања вакцине у којима учествује 40 хиљада добровољаца. Очекује се да ће први резултати пострегистрационих испитивања бити објављени у октобру-новембру 2020. године.

(Спутњик)

Пратите нас и путем иОС и андроид апликације

Коментари (0)