КОРОНА У САД: Руралне области у врху по броју заражених

Танјуг

18. 10. 2020. у 22:35

РУРАЛНИ округ Џералд у Јужној Дакоти није имао ниједан случај корона вируса више од два месеца, међутим, у последње две недеље број заражених по броју становника један је од највиших у САД.

КОРОНА У САД: Руралне области у врху по броју заражених

Фото Тањуг АП

Руралне области у Висконсину, Северној Дакоти, Јужној Дакоти и Монтани су у врху листе по броју заражених по броју становника већ две недеље, према подацима Универзитета "Џонс Хопкинс".

"Само ођедном се појавило и букнуло је", каже доктор Том Дин, један од три лекара у области Џералд.

Лекари и здравствени званичници у малим градовима боје се да би зараза могла да угрози места у којима су здравствени ресурси ограничени.

Многи од њих наводе да морају да се боре са ставовима становништва о ношењу маски, који су додатно ојачали кроз страначко опредељење и лажно уверење да су сеоски крајеви имуни на заразе, јавља Глас Америке.

Дин, који је почео да пише колумну за локални недељник "Труе Дакотан", запазио је последњих недеља да је сваки 37. становник његове области тестиран позитивно на корона вирус.

Вирус се појавио и у дому за старе у Весингтон Спрингсу у коме су му били родитељи и где му је отац преминуо.

Можда шест смртних случајева у овом месту не звучи тако много у поређењу са хиљадама преминулих у градовима, али то у заједници од око две хиљаде људи, проценат смртности чини четири пута вишим него на нивоу целе државе, напомиње Дин.

У областима са пар хиљада становника, број случајева у односу на број становника се може повећати након малог жаришта, а исход може бити као у најгоре погођеним градовима.

Чак и поред раста броја заражених, гувернери из редова републиканаца нису још реаговали, наводи Глас Америке.

Гувернер Северне Дакоте Даг Бургум говорио је о појачаном ризику у областима широм савезне државе, али је ипак одбио да нареди обавезно ношење маски.

Гувернерка Јужне Дакоте Кристи Ноем, која је, како наводи ВОА, зарадила репутацију међу конзервативцима избегавајући затварање економије, окривила је тестирање за раст броја заражених.

Та савезна држава имала највиши број заражених у последње две недеље по броју становника, према Пројекту за праћење Ковида.

Конзервативне групе у Висконсину, тужиле су демократског гувернера Тонија Еверса што је наложио обавезно ношење маски, додаје Глас Америке.

Пратите нас и путем иОС и андроид апликације

Коментари (0)

ПОГИНУЛО НАЈМАЊЕ СЕДАМ ОСОБА: Пожар на трајекту на Филипинима