ЛАГАРД: Централне банке и владе спречиле катастрофу

Танјуг

18. 10. 2020. у 20:11

ЛАГАРД: Централне банке и владе спречиле катастрофу

Фото: Танјуг/АП

ПРЕДСЕДНИЦА Европске централне банке (ЕЦБ) Кристин Лагард изјавила је данас да су политике које су централне банке и владе широм света предузеле у време кризе изазване пандемијом корона вируса, спречиле "катастрофалну депресију".

Лагард је рекла да су предузете мере "апсорбовале шок" који је пандемија корона вируса изазвала у економији.

"Потребно је да мере подршке остану на снази колико год је потребно да се избегне урушавање привреде и повећање неједнакости. Међутим, морамо препознати сталне промене које се догађају и, да бисмо из њих извукли највише што можемо, почнемо већ сада да трансформишемо економију", рекла је Лагард на једном економском форуму, а преноси Б92.

Она је нагласила да мере фискалне политике морају да остану на снази.

"У супротном, ризикујемо хистерију на тржишту рада, беспотребни губитак одрживих бизниса и повећање неједнакости", упозорила је председница Европске централне банке.

Она је истакла да економски опоравак еврозоне остаје несигуран због нових таласа инфекције Ковидом-19, који могу изазвати увођење строжих мера социјалног дистанцирања.

Како је навела, сектори попут угоститељства, прехране и транспорта могли би бити угрожени, а у зони евра, подвукла је, ти сектори су створили скоро једну петину радних места од 2013. године.

"Дакле, не само што морамо заштитити постојеће послове, већ морамо створити и нове, који одражавају нове обрасце тражње након пандемије", поручила је Лагард.

Пратите нас и путем иОС и андроид апликације

Коментари (0)