ЕРДОГАН ХУШКА НА РАТ: Русија, САД и Француска наоружавају Јерменију

Новости онлине

18. 10. 2020. у 16:17

ЕРДОГАН ХУШКА НА РАТ: Русија, САД и Француска наоружавају Јерменију

Фото: AP Photo/Burhan Ozbilici/Депоситпхотос

ПРЕДСЕДНИК Турске Реџеп Тајип Ердоган изјавио је да Русија, Сједињене Америчке Државе и Француска испоручују оружје Јерменији.

„Јерменија је поново прекршила прекид ватре. Минска група ОЕБС-а, коју чине Русија, Сједињене Америчке Државе и Француска, пружа Јерменији свеобухватну подршку оружјем. Они су на страни Јерменије“, рекао је Ердоган говорећи у провинцији Ширнак.  

Борбе на контакт линији у Карабаху почеле су 27. септембра. Баку и Јереван међусобно се оптужују за избијање сукоба. У Јерменији је објављено ратно стање и општа мобилизација. У Азербејџану је уведен полицијски час и делимична мобилизација. Лидери Русије, САД и Француске позвали су сукобљене стране да прекину борбена дејства и почну преговоре без предуслова.

Након тога су у Москви 9. октобра одржани преговори министара спољних послова Јерменије и Азербејџана. Дипломате је у руску престоницу позвао председник Русије Владимир Путин. Преговори су трајали више од десет сати и завршени су усвајањем споразума о прекиду ватре од поднева 10. октобра у хуманитарне сврхе ради размене ратних заробљеника и других притворених особа и тела мртвих.

Међутим, истог дана стране су почеле да се међусобно оптужују за кршење примирја. Други покушај организовања хуманитарног прекида ватре покушан је у ноћи између 17. и 18. октобра, али већ неколико сати након што је примирје ступило на снагу, Јерменија и Азербејџан изјавили су да га друга страна није испоштовала.

rs.sputniknews.com

Пратите нас и путем иОС и андроид апликације

Коментари (3)

prellee

19.10.2020. 12:07

Ništa oni ne mogu Erdoganu, ni Francuska, ni Engleska, a ni US. Jaki je to čovjek, jer ima jaku ideologiju, dobro je i naoružan, usto želi da bude novi sultan i da vrati nekadašnje Osmansko carstvo. Četri rata on vodi i stanovništvo Turske to ne osjeti, rat u Turskoj sa Kurdima, rat u Siriji, rat u Libiji, i sad u Nagorno Karabah...možda je sljedeći i sa Rusijom, ko zna. Diktatori jedno vrijeme su racionalni i onda polude, izgube osječaj realnosti. Isto kad je Hitler krenuo na Rusiju i to ga je sahranilo. Ko zna, možda i ovaj krene na Rusiju...