АМЕРИКАНЦИМА СЕ ОВО НЕЋЕ СВИДЕТИ: Иранци се огласили - Од данас можемо да купујемо и продајемо оружје

Новости онлине

17. 10. 2020. у 23:21

АМЕРИКАНЦИМА СЕ ОВО НЕЋЕ СВИДЕТИ: Иранци се огласили - Од данас можемо да купујемо и продајемо оружје

Фото: ЕПА

МИНИСТАРСТВО спољних послова Ирана саопштило је да ембарго на оружје према Ирану више није на снази и да Техеран може и да купује и да продаје оружје.

- Од данас све рестрикције када је реч о предаји оружја, делатностима с тим у вези, као и финасијским трансакцијама са Ираном, све забране које се тичу уласка или транзита преко територије држава-чланица УН, које су раније уведене против иранских грађана и војних лица, аутоматски престају да важе - наводи се у саопштењу иранског Министарства.

Ирански председник Хасан Рохани раније је изјављивао да је укидање ембарга на оружје резултат нукеларног споразума.

Иран и шесторка међународних преговарача су јула 2015. године постигли договор о иранском нуклеарном програму.

Споразум конкретно предвиђа да ембарго на оружје буде укинут у року од пет година. Испоруке оружја су биле могуће и пре тог рока али искључиво уз сагласност УН.

Ембарго истиче 18. октобра.

Подсетимо, САД су изашле из тог Споразума, а у септембру ове године амерички државни секретар Мајк Помпео је изјавио да су санкције Савета безбедности УН против Ирана поново ступиле на снагу, упркос томе да се у Организацији не слажу са тим.

Земљама, које не буду поштовале „обавезе“ у циљу реализације санкција, Помпео је запретио „последицама“. Након тога је председник САД Доналд Трамп потписао указ о увођењу оштрих економских санкција против оних који буду учествовали у испорукама ненуклеарног оружја Ирану.

(Спутњик)

Пратите нас и путем иОС и андроид апликације

Коментари (0)