ИСЛАМИСТИ УЗДРМАЛИ ФРАНЦУСКУ: Сви терористички напади од Шарли Ебдоа до данас

Танјуг

16. 10. 2020. у 21:05

ИСЛАМИСТИ УЗДРМАЛИ ФРАНЦУСКУ: Сви терористички напади од Шарли Ебдоа до данас

Фото: Танјуг/АП

МУШКАРАЦ који је данас убио наставника средње школе пререзавши му грло на улици, јер је наводно на часу показивао карикатуре пророка Мухамеда, могао би бити извршитељ најновијег терористичког напада у Француској.

Британска агенција Ројтерс тим поводом је направила листу терористичких напада који су се догодили у Француској током последњих неколико година.

- 25. септембра ове године две особе су рањене ножем у Паризу у близини бивших канцеларија сатиричног часописа Шарли Ебдо, где су исламистички екстремисти извршили смртоносни напад 2015. године. Мускарац пореклом из Пакистана ухапшен је због напада.

- 3. октобра 2019. године Микаел Харпон, 45-годишњи информатичар са безбедносном дозволом за рад у седишту париске полиције, убио је три полицајца и једног цивилног радника пре него што га је полиција убила. Он је прешао на ислам око 10 година раније.

- 23. марта 2018. - Наоружани нападач убио је три особе на југозападу Француске након што је отео аутомобил, пуцао на полицију и узео таоце у супермаркету, вичући „Алаху Акбар". Снаге безбедности упадале су у зграду и убиле га.

- 26. јула 2016. - Двоје нападача убило је свештеника и тешко ранило другог таоца у цркви на северу Француске пре него што их је француска полиција убила. Франсоа Оланд, који је у то време био француски председник, рекао је да су се нападачи зарекли на верност Исламској држави.

- 14. јула 2016. - Наоружани мушкарац улетео је камионом у гомилу која је славила Дан Бастиље у француском граду Ници, убивши 86 људи и ранивши још десет у нападу који је извела Исламска држава. Нападач је идентификован као Француз рођен у Тунису.

- 14. јун 2016. - Француз мароканског порекла ножем је избоо команданта полиције испред његове куће у предграђу Париза и убио његову партнерка, која је такође радила за полицију. Нападач је рекао полицијским преговарачима током опсаде да се одазвао на апел Исламске државе.

- 13. новембра 2015. - Париз је потресен вишеструким, готово истовременим нападима ватреним оружјем и бомбама на клубове широм града, у којима је 130 људи убијено, а 368 рањено. Исламска држава преузела је одговорност за нападе. Двоје од 10 познатих починилаца били су белгијски држављани, а тројица Французи.

- 7-9. јануара 2015. - Двојица исламистичких екстремиста упали су на редакцијски састанак сатиричног недељника Шарли Ебдо 7. јануара и почели да пуцају, убивши 12 људи. Још један екстремиста сутрадан убија полицајку и узима таоце у супермаркету 9. јануара, убивши четворо пре него што га је полиција ликвидирала.

Пратите нас и путем иОС и андроид апликације

Коментари (0)