СЗО УПОЗОРАВА: Строге рестриктивне мере у Европи апсолутно неопходне

Танјуг

16. 10. 2020. у 08:17

СЗО УПОЗОРАВА: Строге рестриктивне мере у Европи апсолутно неопходне

Фото: ЕПА

СТРОГЕ рестриктивне мере су "апсолутно неопходне" како би се спасили животи, упозорила је Светска здравствена организација (СЗО) након што је милионима људи у разним европским градовима речено како живе под новим мерама због рекордних бројева заражених корона вирусом.

Од суботе ће у Лондону бити забрањено дружење у затвореним просторима, а у девет француских градова уводи се полицијски час.

Јуче је Пољска одредила црвене зоне у којима ће бити затворене школе и теретане, укључујући престоницу Варшаву, а Чешка је саопштила да гради своју прву привремену болницу за пацијенте заражене корона вирусом.

Холандија је у среду увела делимичан четворонедељни карантин, а неким деловима Немачке орграничен је рад ресторана и барова.

-Епидемиолошка ситуација у Европи је разлог за велику забринутост. Дневне бројке новозаражених су у порасту, баш као и бројке хоспитализованих-рекао је Ханс Клуге, регионални директор Светске здравствене организације за Европу.

-Ковид-19 је сада пети узрочник смрти у Европи, достигли смо број од 1.000 смрти дневно-рекао је он и додао да ситуација ипак није толико лоша колико је била у априлу.

-Иако бележимо два до три пута већи број случајева дневно у поређењу с врхунцем епидемије у априлу, бележимо и пет пута мање смрти-рекао је Клуге.

Према његовим речима, већи број новозаражених може да се доведе у везу са већим бројем тестова међу младима, а нижа смртност би се могла објаснити чињеницом да се вирус шири у младој популацији.

Клуге је такође рекао да нас, ако европске владе ублаже мере, до јануара 2021. можда чека дневна стопа смртности која ће бити четири до пет пута већа него што је била у априлу.

Пратите нас и путем иОС и андроид апликације

Коментари (0)