ЗАТВОР ЗА ОНЕ КОЈИ НЕ ПОШТУЈУ ПОЛИЦИЈСКИ ЧАС: Француска увела строге мере за борбу против вируса корона

Г. Чворовић, стални дописник из Париза

15. 10. 2020. у 16:59

ЗАТВОР ЗА ОНЕ КОЈИ НЕ ПОШТУЈУ ПОЛИЦИЈСКИ ЧАС: Француска увела строге мере за борбу против вируса корона

Фото: АП

КО у Француској три пута не буде поштовао полицијски час, који од суботе ступа на снагу у десет француских градова, биће кажњен са шест месеци затвора и 3.750 евра, поручио је у четвртак министар унутрашњих послова ове земље Жералд Дарманен. Прва казна износи 135 евра.

Дарманен се заједно са својим колегама министрима здравља Оливијеом Вераном, еконимије Брином Лемером и рада Елизабет Борн, као и премијером Жаном Кастексом, у четвртак обратио јавности, да би појаснили појединости везане за увођење полицијског часа који ће трајати од 21 сат до 9 сати ујутро, четири седмице, уз моћност продужетка до 1. децембра.

Премијер Кастекс је истакао да је последњих десетак дана у Француској забележено "спектакуларно убрзање циркулације вируса", као и да је раст оболелих код старијих генерација забрињавајући што ће, како је истакао, тек изазвати пристак на болнице. Према његовим речима, одељења интезивне неге у болницама у Паризу већ су попуњена с високих 46 одсто.

- Ова ситуација захтева јасну и брзу реакцију – нагласио је премијер.

Кастекс је појаснио да ће полицијски час моћи да се крши само у неодложним ситуацијама, као што су одлазак у болницу, апотеку, на посао, у помоћ некоме у невољи, или због путовања уз важећу карту. Људи ће моћи и да на кратко у близини куће прошетају домаће животиње. Као и током пролетошњег карантина у ту сврху ће морати да се попуњавају специјалне пропуснице, стављене на располагање на сајту владе.

На снази паралелно остају раније мере, током целог дана, као што су потпуно затварање барова и кафеа, смањивање капацитета студентских амфитеатара за педесет одсто или обавезно ношење маски и у затвореном простору и на отвореном.

Поштовање полицијског часа контролисаће додатних 12.000 полицајаца и жандарма, уз већ постојеће ноћне патроле.

Такође, предузећа ће бити у обавези да пропишу минимални број радних дана од куће седмично, кад је год то могуће. Препоручено је да то буду два или три дана недељно. Такође, предлаже се и померање времена доласка и одласка на посао и са посла.

Власти ће додатно помоћи запосленима и најугроженијима. Тако ће свим фирмама с мање од 50 запослених, уколико изгубе 50 одсто промета, бити исплаћено до 10.000 евра меечно. Такође, у том случају биће у потпуности ослобођени плаћања пореза и доприноса у периоду док траје мера полицијског часа. У те сврхе влада је издвојила додатну мијарду евра. Власти су до сада уложиле 468 милијарди евра за ублажавање економских последица здравствене кризе.

Породице које примају социјалну помоћ добиће по 150 евра, из још по 100 евра за свако дете.

Пратите нас и путем иОС и андроид апликације

Коментари (0)