УВОДИ СЕ ПОЛИЦИЈСКИ ЧАС: Становници Париза и још девет градова у Француској ће морати да буду у својим становима од 21 до 06 часова

Г. Чворовић, од сталног дописника из Париза

14. 10. 2020. у 21:04

УВОДИ СЕ ПОЛИЦИЈСКИ ЧАС: Становници Париза и још девет градова у Француској ће морати да буду у својим становима од 21 до 06 часова

Фото ЕПА

ЗБОГ огромне циркулације вируса у Француској, председник ове земље Емануел Макрон саопштио је увођење полицијског сата од 21 сат до 6 сати ујутро у највише погођеним зонама, међу којима и у Паризу и париском региону.

Мера је у првом тренутку уведена током 4 следеће седмице, али је Макрон, који се у среду увече обратио јавности, такође нагласио да ће у скупштини тражити продужетак ове мере све до 1. децембра.

У Француској дневно у просеку има 20.000 заражених, а проценат заузетости респиратора је преко 40 одсто. Макрон је истакао да је циљ да се дневни број заражених смањи на 3 до 5 хиљада, а окупираност респиратора на 10 до 15 одсто.

Казна за оне који не буду поштовали полицијски сат износиће 135 евра, а у случају поновљеног прекршаја чак 1.500.

Мера ступа на снагу од суботе у поноћ.

Такође, на улицама неће моћи да се окупља више од 6 људи. Макрон је позвао да се то правило примењује и приликом породичних окупљања и ручкова.

Уз Париз, полицијски сат је уведен и у Греноблу, Лилу, Лиону, Марсељу, Ексу у Прованси, Монпељеу, Руану, Сент Етјену и Тулузу. Овом мером ће бити погођено око 20 милиона људи.

Фото: АП

На претходно одржаном савету безбедности у Јелисејској палати одлучили су се за полицијски сат да би преко дана могло да се ради, а деца да иду у школу. Макрон је такође позвао да се сагледа могућност рада од куће "два, три дана недељно".

Свима који буду погођени овом мером, а пре свега запосленима у ресторанима, боископима, позориштима и другим местима која ће се раније затварqти, држава ће надокнађивати 84 одсто плате, а фирмама 100 одсто трошкова.

Највише се циљало на младе, јер су они и најактивнији ноћу. Број заражених на 100.000 људи међу генерацијом од 20 до 30 година старости за кратко време порастао је са 50 на чак 800!

- Тешко је имати 20 година 2020. – рекао је Макрон, али и инсистирао на обавези међугенерацијске солидарности, јер млади доста преносе вирус старијима.

Ситуација у Француској је тешка, па је у игри је био чак и језички избор термина – постојала је могућност да Макрон користи израз "ноћни карантин", али је због намере да нагласи тежину ситуације употребио "полицијски сат" који подсећа на ратна времена.

Макрон је истакао да ће с овим вирусом морати да се живи најмање до лета 2021. године.

Пратите нас и путем иОС и андроид апликације

Коментари (0)