НЕПОЗНАТА БОЛЕСТ ЗАКОЧИЛА ВАКЦИНУ: Компанија Џонсон и Џонсон зауставила истраживања средства против ковида 19

И. СТАНОЈЕВИЋ

13. 10. 2020. у 23:14

НЕПОЗНАТА БОЛЕСТ ЗАКОЧИЛА ВАКЦИНУ: Компанија Џонсон и Џонсон зауставила истраживања средства против ковида 19

Фото АП

НЕОБЈАШЊИВА болест зауставила је израду вакцине против ковида 19 америчке компаније "Џонсон и Џонсон".

Сада је све у рукама независног надзорног одбора и клиничких експерата, који треба да процене да ли симптоми имају директну везу са саставом цепива. Из компаније поручују да су привремене обуставе рада за креирању вакцине уобичајене у овако крупним пројектима, у којима учествује на хиљаде људи, а овде је реч о трећој фази испитивања.

- По нашем правилнику о раду, дужни смо да обуставимо студије израде новог лека, ако се појави озбиљни нежељени догађај који би могао да буде повезан са испитиваним леком, односно, вакцином. Пре поновног наставка студије, обавезан је детаљни преглед свих медицинских информација - наводи се у саопштењу на сајту "Џонсона и Џонсона".

И фирма "Астра Зенека" је у септембру обуставила развој вакцине на Универзитету у Оксфорду, пошто су се код једног добровољца појавили симптоми трансверзалног мијелитиса, неуролошког поремећаја изазваног упалом кичмене мождине.

У свету постоји 26 потенцијалних кандидата за вакцину који се клинички тестирају. У претклиничкој фази испитивања и даље се налази 139 активних састојака. СЗО признаје шест кандидата за вакцину који су у завршној, трећој фази развоја. Поред "Астра Зенеке" и "Џонсона и Џонсона", ту су два кинеска пројекта, "Модерна" и "Нијаид" раде генску вакцину у САД, а такође тај тип цепива, заједнички у Немачкој креирају немачки, кинески и амерички научници.

Немачка је у уторак најавила да ће започети вакцинацију против ковида 19 пре априла 2021. године. Русија је још летос, прва на свету, регистровала вакцину против вируса корона.

У Холандији је дошло до првог смртног случаја после реинфекције вирусом корона, што је и први пут у свету. У питању је жена (89), поново оболела од ковида 19, иако га је прележала пре само два месеца. Објашњење лежи у чињеници да је њен имуни систем био толико уздрман ретком врстом канцера да у њеној крви није било антитела.

У белгијским провинцијама Валонском Брабанту и Луксембургу уводи се полицијски час па ће, од једног часа после поноћи до шест сати ујутру, грађанима бити забрањено да буду на отвореном, осим у случају посла, хитне медицинске помоћи или више силе. У Белгији упозоравају да би до краја недеље земља могла да дође до врхунца заразе са више од 10.000 нових случајева дневно.

Последњи у низу политичара које је ковид 19 "дотакао" је премијер Пољске Матеуш Моравјецки. Он је ушао у самоизолацију после контакта са особом позитивном на вирус корона.

МУЊЕВИТИ ТЕСТОВИ

НОВИ брзи PCR тест, развијен у Мађарској, може да прикаже резултат за само два сата. И француски научници раде на новом брзом тесту и први резултати испитивања су охрабрујући, јер могу да дају резултате за 40 минута без бриса и без потребе за слањем узорака у лабораторију. Француски систем показао је тачност од 87,5 одсто.

Пратите нас и путем иОС и андроид апликације

Коментари (0)