СА КИМ СЕ ТО ВАШИНГТОН ДОГОВОРИО? Москва зачуђена изјавама које стижу из Америке

Novosti online

13. 10. 2020. у 22:58

ЗАМЕНИК министра спољних послова Русије Сергеј Рјабков изјавио је да су саопштења америчке стране о наводном постизању некаквих споразума са Русијом о смањењу офанзивног наоружања – бесмислице и манипулација.

СА КИМ СЕ ТО ВАШИНГТОН ДОГОВОРИО? Москва зачуђена изјавама које стижу из Америке

Фото: АП Пхото/Павел Головкин

- То су глупости и бесмислице - рекао је Рјабков, коментаришући саопштење специјалног изасланика САД Маршала Билингслија који је позвао Москву да „покаже политичку вољу“ тако што ће усвојити споразум по стратешком наоружању.

- Имали смо могућности да представимо САД те наше приступе у различитим облицима, између осталог, предали смо их и на папиру. Према томе, САД немају никаквог основа за стварање таквих илузија и представљања целе ситуације у стању високе динамике, и то конструктивне - рекао је Рјабков.

Москви је одавно познат став САД о замрзавању нуклеарних арсенала, додао је Рјабков.

- Став САД у корист замрзавања (нуклеарних арсенала) одавно нам је познат, и за нас је неприхватљив. Не зато што смо ми против замрзавања, него зато што се морамо комплексно бавити проблемима стратешке стабилности - истакао је руски дипломата.

Рјабков је додао да САД неће добити од Русије било какав споразум о стратешком офанзивном наоружању до избора у САД.

Ако Американци пре њихових избора морају да известе своје претпостављене о нечему о чему су се наводно договорили са Русијом – то неће добити“, рекао је Рјабков.

Руски дипломата је пре демантовао наводе медија о томе да би САД ускоро могле фа закључе са Русијом оквиран споразум о контроли наоружања.

Раније је специјални представник америчког председника за контролу наоружања Маршал Билингсли саопштио да су САД спремне да већ сутра продуже Споразум о смањењу стратешког офанзивног наоружања (СТАРТ 3) са Русијом у замену за привремено замрзавање нуклеарних арсенала две земље. Он је додао да „верује да постоји начелни договор на највишем нивоу наших Влада“.

(Спутњик)

Пратите нас и путем иОС и андроид апликације

Коментари (0)