КИСИНЏЕР ИМА РЕЦЕПТ ЗА ОБРАЧУН СА КИНОМ: Бивши државни секретар дао предлог америчким политичарима

Novosti online

13. 10. 2020. у 22:27

БИВШИ амерички државни секретар Хенри Кисинџер је предложио да се са Кином понови исти трик као са Совјетским Савезом крајем 60-их, почетком 70-их година прошлог века, када је политика побољшања односа праћена зближавањем Вашингтона и Пекинга ради заједничког супротстављања Москви.

КИСИНЏЕР ИМА РЕЦЕПТ ЗА ОБРАЧУН СА КИНОМ: Бивши државни секретар дао предлог америчким политичарима

Фото: ЕПА

Кисинџер је навео да Америка у овом тренутку, у односу на ситуацију од пре пола века, не напредује већ слаби, због чега јој је потребан нов начин размишљања, преноси Федерална агенција новости (ФАН).

Он је позвао политичаре да схвате да се време променило и да у савременом свету држава не може да „постигне такав ниво супериорности у стратешким и економским областима“.

Кисинџер је истакао да је неопходно увођење нових правила интеракције Америке и Кине у циљу „успостављања граница преко којих претње неће ићи“.  

Како „Взгљад“ пише, стручњаци су овај век назвали „веком америчко-кинеске конфронтације“. Претпоставља се да се овде не ради о освети због ширења ковида 19 или о заштити америчких произвођача, него је америчка елита почела да доживљава Кину као директну претњу безбедности и глобалном вођству Сједињених Америчких Држава. То је претња коју не могу зауставити инструменти глобализације и либерални светски поредак, пише лист.

(Спутњик)

Пратите нас и путем иОС и андроид апликације

Коментари (3)

Srbijo Zuta kuco

14.10.2020. 11:12

Koji licemer. Pocetkom sedamdesetih je tajno posetio Kinu sa Niksonom. Ideja je bila da pomognu Kini da se podigne ekonomski i time ojaca dovoljno da bi bila samouverena da od Sovjetskog Saveza trazi Sibir. Autor strategije potenciranja antagonizma izmedju Kine i SSSR je bio Kisindzer. Sada, polako, deo amrericke proizvodnje se seli iz Kine u Vijetnam. Prekasno. Potcenili su Kineze koji su iskoristili od Amerikanaca steceno znanje kao odskocnu dasku ka tehnoloskoj nezavisnosti pa cak postali i lideri na tom polju.