ИЗБОРИ У БЕЧУ: Пребројавање гласова стиглих поштом, СПО однео победу, Штрахе на ивици цензуса

И.Станојевић

12. 10. 2020. у 17:15

ИЗБОРИ за покрајинску и градску власт, као и за општинске управе Беча, одржани у недељу, нису донели изненађење јер је, као што се очекивало, победила Социјалдемократска партија Аустрије (СПО).

ИЗБОРИ У БЕЧУ:  Пребројавање гласова стиглих поштом, СПО однео победу, Штрахе на ивици цензуса

Фото: Пиксабеј

Ова странка требало би, према излазним анкетама, да освоји 42 одсто гласова, што је два процента више него на претходним изборима, пре пет година.

Успех СПО је што се тиче бројки, знатно слабији од оног чему су се социјалдемократе надале, а експерти објашњавају да је то зато што се око 73.000 бирача, из њихове гласачке "машине", прелило у табор оних који су одлучили да ове године не гласају.

Фаворит избора кад је у питању скок у односу на ранији успех, несумњиво је Народна партија Аустрије (ОВП), која се нашла на другом месту. По прелиминарним резултатима, ова странка освојила је 18,5 одсто гласова изашлих на биралишта, чиме је удвостручила број гласова у односу на претходне изборе, 2015. године. Странка Зелених је, са 14 одсто гласова, "пала" на треће место.

Највећи фијаско задесио је крајње десничарску Слободарску партију Аустрије (ФПО), која је 2015. освојила скоро трећину гласова грађана, а сада тек десет одсто. Статистика је израчунала да је, другим речима, за десницу гласао тек сваки пети грађанин који се за њу изјаснио пре пет година. Велики део бивших гласача овог пута се, као и кад су у питању социјалдемократе, одлучио да не изађе на изборе. Процењује се да њихов број прелази 100.000.

За сада, у бечкој скупштини ће, поред ових партија, бити и Неос (Нова Аустрија и Либерални форум) који тренутно има око осам одсто гласова. Тим ХЦ Штрахе, бори се за цензус. Разлог је добро познат. И даље се, очигледно, вуку репови корупционашке афере "Ибица" од 2017. године, после које је аустријски политичар Хајнц Кристијан Штрахе, дотадашњи лидер ФПО и вицеканцелар, поднео оставке на све политичке функције.

Штрахе је тада, лажној нећаки једног руског милијардера понудио државне послове, очекујући финансијску помоћ својој странци. Аналитичари у Аустрији оцењују да ће његова нова партија, Тим ХЦ Штрахе, инкасирати између 3,5 и 5,5 одсто гласова.

Коначни резултати градских и општинских избора биће познати најраније сутра увече, јер се чак 40 одсто грађана са правом гласа изјаснило путем поште. Ти "поштански" гласови, почели су, наиме, да се пребројавају тек од јутрос.

Пратите нас и путем иОС и андроид апликације

Коментари (0)