БРИТАНСКИ АНАЛИТИЧАР ОГОЛИО ПРЕДИЗБОРНУ ТРКУ У САД: Трамп и Бајден, две геријатрије које вичу у лудој сапуници Банана Републике - уживајте!

Новости онлајн/М.Стевановић

12. 10. 2020. у 12:14

БРИТАНСКИ АНАЛИТИЧАР ОГОЛИО ПРЕДИЗБОРНУ ТРКУ У САД: Трамп и Бајден, две геријатрије које вичу у лудој сапуници Банана Републике - уживајте!

Фото: Танјуг АП

ДО дана избора су четири недеље. У Белој кући влада хаос. Заражени председник још увек не жели да носи маску. Да ли ће Доналда морати на силу да одвуку? Сазнајте у финалу сезоне „Банана Републике“.

- Била је то америчка емисија која се осамдесетих година приказивала на готово свим телевизорима у целом свету под називом „Династија“ - пише за Раша Тудеј Чарли Стоун, аутор и новинар који је радио за Би-Би-Си, неколико националних новина у Великој Британији и међународним медијима.

- Главне слике које одмах падну на памет су сви зуби и коса. Савршени зуби, савршена коса. Мушко или женско. Ох, и мелодија теме. И новац. Новац, новац, новац. Не сећам се ни једне црте заплета, ни једне. Америчка политика у малом - наставља Стоун са својим саркастичним приказом сутуације у Сједињеним Америчким Државама само пар недеља пред велике председничке изборе.

- Постојао је и "Далас", што је у основи била иста представа - исти зуби, иста коса. И, да, исти новац, новац, новац. Обе емисије су поново покренуте пре неколико година, али чини се да их нико није приметио други пут.

- Сви шећери из 80-их су потрошени и сви знају основну ману код шећера; једете превише и мука вам је. Сјај је нестао, зуби су заправо крунице, а зубни имплантати и сва та коса ... стил се није много променио, али је изгубио сјај и постао сив.

- Свет посматра Америку, али не као било каквог "вођу". "Династија" се претворила у "Сопранове". Неки Американци говоре о другом грађанском рату (који ће се очигледно водити на Твитеру и Фејсбуку). Демократе и републиканци "иду на душеке". Сви ми остали смо пуки гледаоци. Немамо никаквог коментара о ономе што се догађа у доброј старој Америци. Па, опустите се - завалите се и уживајте у емисији.

Џо Бајден/AP Photo

- Током следеће четири недеље гледаћемо само двоје бесних стараца који ће ВРЛО ГЛАСНО викати! Ипак, не говорећи баш ништа о ничему. Анкете показују да ће 40 посто регистрованих гласача гласати за Трампа, ма шта било. Бројеви за Доналда једноставно не падају испод 40.

- Али сачекајте, дубоко удахните, ставите прсте у уши и блокирајте сву буку. Трамп против Бајдена је у основи само Кока-кола против Пепсија (чак се и боје подударају). Као и увек у америчкој политици. Ако погледате политике, оне се заправо не раздвајају великим провалијама. Тешко да је то Карл Маркс против Адолфа Хитлера. Све је врло мало повезано са политиком, и све се тиче личности.

Доналд Трамп је доказао да заиста свако може - с правом личношћу - да постане председник - наводи овај аналитичар и наставља:

- Ако поседујете готово ирационалну количину самопоуздања и имате неколико милијарди долара на рачуну, или су пак богати доброчинитељи вољни да се прикључе вашој кампањи, тада би кључеви Беле куће могли бити ваши.

Трамп против Бајдена. Мислим стварно, ујаче Сем, да ли је ово НАЈБОЉЕ што можеш?

Фото АП

- Америка има готово три пута више добитника Нобелове награде од било које друге земље и готово двоструко више милијардера од свог најближег ривала. Па ипак, од готово 330 милиона становника, избор за председника за тачно четири недеље своди се на ... две бесне, неартикулиране геријатрије које вичу једна на другу преко друштвено дистанциране позорнице - оштар је у својој анализи ситуације у Америци Чарли Стоун.

Штавише, избори, како Трамп непрестано вришти, можда чак нису ни безбедни.

- Већина банкарских услуга данас обавља се преко интернета или апликације. Изгледа ипак да су људи много више параноични око заштите своје тешко стечене готовине, него што ће икада бити око заштите свог гласа на изборима. Проклети читачи вам скенирају лице или отиске прстију - оно што је некада могла само полиција. Колико тешко онда може бити направити апликацију за гласање?

- Али, очигледно је амерички систем гласања толико отворен за корупцију да неки момак може једноставно да стане заједно са поштанском торбом и стрпа у гласачке кутије хрпу листића са натписом "Бајден" (али, вероватно, ниједан нема ознаку "Трамп") и преокрене изборе.

- А ту је и резултат. Због апсурдног и застарелог система, председник може бити изабран иако је други мушкарац или жена заправо добио више гласова (као што се то, наравно, догодило у случају Трампа против Хилари Клинтон).

То је лудо. То су кретени. То је луда сапуница.

- Много година сам живео у Азији и био дописник из Маниле. Филипини, извињавам се Филипинцима, били су лудница. А политика тамо доле била је тако често само глупа, али врло опасна сапуница. И, што је смешно, Филипини су некада могли да постану америчка држава.

Фото: Танјуг/АП

- Па, САД се тренутно осећа потпуно исто, као и свака самопоштујућа "банана република", али то је такође породична ствар.

- Не слажете се? Председник Џорџ Буш и његов син? Жена Била Клинтона која је скоро претрчала пут до Беле куће? Моноги покушавају да подстакну Мишел Обаму да и она учествује - можда и хоће, следећи пут. Ипак, права трка за улогу у "Банана Републици" биће за три или четири изборна циклуса, када на сцену ступе најмлађи Трампов син и најмлађа Обамина ћерка.

У сваком случају, то ће бити будућност.

- Хајде само да сачекамо још четири недеље и одгледамо врхунац ове сезоне "Банана Пепублике". И на крају, шта ћете да попијете? Колу или Пепси? - закључује своју надасве саркастичну анализу Чарли Стоун.

Пратите нас и путем иОС и андроид апликације

Коментари (2)

IDEMOOO

13.10.2020. 19:56

Tramp pravi razliku koje nije bivalo – biralo se između dva krokodila u močvari, sada jedan od njih definitivno stavlja znak pitanja pred celokupnu močvaru, talasa žabokrečinu, ma da je sam (neminovno) u njoj ponikao. Odatle uznemirenje međ svim krokodilima i krokodilčićima poltronima. Tramp je izazov sistemu koji je toliko duboko loš, da trenutno ne može iznedriti boljeg izazivača! Kakav god, on je božji dar i kapija koju moramo očuvati otvorenom, čovečanstvo trenutno nema bolju. I ne dajte se zavarati, NIJE ISTO. Po prvi put izbor je 1) OK, vraćamo se starom štelovanju na radost svih krokodila i kdilčića – sila održava da 1% čovečanstva raspolaže 98% bogatstva, time ljudskim životima.. i 2) neophodna je promena, napredak, put dalje, zamena istrošenog, nepravednog modela, NADA..a to nije vreme za traženje mana izazivaču, već za svest, podršku i hrabro prihvatanje neminovnih izazova. Jedino to vodi budućim boljim kandidatima, dok prvi put znači vraćanje krokodilskoj utakmici u kojoj ćemo dugo maštati o ‘novom Trampu’. Kog će ovi teško sebi ponovo dopustiti ..