ТЕСТИРАЊЕ ЈЕ ВЕЋ ПОЧЕЛО: Док свет чека вакцину против короне, научници полажу наду у цепиво развијено пре 100 година

Novosti online

12. 10. 2020. у 07:27

ТЕСТИРАЊЕ ЈЕ ВЕЋ ПОЧЕЛО: Док свет чека вакцину против короне, научници полажу наду у цепиво развијено пре 100 година

Фото AП

БРИТАНСКИ научници започели су тестирање бе-се-же вакцине, развијене још 1921, за могућу примену у борби против ковида-19, јер постоје одређени наговештаји да вакцина против туберкулозе пружа одређени вид заштите и од других инфекција. У студији на Универзитету Ексетер учествоваће око 1.000 људи.

Само у Великој Британији, милиони људи вакцинисали су се против туберкулосе још у детињству, али се претпоставља да ће морати да буду поново вакцинисани ради постизања могућег ефекта заштите.

Вакцина функционише тако што “тренира” имунолошки систем, обезбеђујући нам трајну заштиту од одређене инфекције, али тај процес изазива велике промене у имунолошком систему, чиме можда може да се појача одговор и на друге инфекције и самим тим стекне одређени вид заштите и од корона вируса, сматрају научници.

- Ово би могло да буде од великог значаја за цео свет – каже за Би-би-си проф. Џон Кембел са Медицинског факултета Универзитета Ексетер.

- Иако не верујемо да би могла да пружи заштиту баш од ковида-19, има потенцијала да нам обезбеди неколико додатних година времена док се не развију вакцине и друге врсте лекова против те болести - каже он.

Студија у Великој Британији део је међунардоне студије БРАЦЕ, која се спроводи и у Аустралији, Холандији, Шпанији и Бразилу, са укупним бројем од 10.000 учесника. Она ће бити усредсређена на здравствене раднике, јер су они више изложени корона вирусу, па ће и научници пре сазнати да ли је вакцина делотворна.

- Постоји теорија да би Бе-се-же могао да помогне да се не разболите ако зарадите корона вирус-рекао је Сем Хилтон, лекар опште праксе из Ексетера, који учествује у студији у својству испитаника.

- Самим тим, видим могућност да донекле будем заштићен, што значи да су већи изгледи да ћу ове зиме моћи да радим - додаје он.

Др Тедрос Аданом Гебрејесус, генерални директор СЗО, један је од аутора чланка објављеног у часопису "Лансет", у коме пише да вакцина против туберкулозе има потенцијал да “премости јаз до развоја вакцине која делује управо на корона вирус”.

Бе-се-же вакцина, међутим, не може бити дугорочно решење. Свака побољшана отпорност на ковид временом ће ослабити и нестати, што значи да људи који су примили Бе-се-же вакцину у детињству више не би били заштићени. Осим тога, вакцина неће “научити” имунитет да производи антитела и баш она бела крвна зрнца која препознају корона вирус и боре се против њега.

Према томе, главни циљ је и даље развој вакцине која делује баш против корона вируса, а тренутно је десет таквих вакцина у завршној фази клиничког испитивања.

(Блиц)

Пратите нас и путем иОС и андроид апликације

Коментари (2)