БЕЧКИ ИЗБОРИ: СПО победила, Штрахе се бори за цензус

Танјуг

11. 10. 2020. у 18:21

СОЦИЈАЛЕМОКРАТСКА партија Аустрије (СПО), као што се и очекивало, победила је на данашњим градским и општинским изборима у Бечу, показују излазне анкете објављене по затварању изборних места.

БЕЧКИ ИЗБОРИ: СПО победила, Штрахе се бори за цензус

Фото: Пиксабеј

Према излазним анкетама, СПО би требало да освоји 42 одсто гласова, што је за два одсто више него пре пет година.

На другом месту је Народна партија Аустрије (ОВП), која је освојила 18,5 одсто гласова и тиме удвостручила своје резултат од пре пет година.

Странка Зелених “пала” је на треће место са 14 одсто гласова.

Драматичан пад претрпела је Слободарска партија Аустрије (ФПО), која је 2015. освојила 30 одсто гласова, а сада свега 10 одсто.

У бечкој скупштини биће још Неос који тренутно има око осам одсто гласова.

Тим ХЦ Штрахе, некадашњег лидера ФПО Хајнца Кристијана Штрахеа, који је морао поднети оставке на све политичке функције због афере "Ибица", бори се за прелазак цензуса, јер се рачуна да би могла освојити између 3,5 и 5,5 одсто гласова.

"Странка пива“, као што се очекивало неће ући у скупштину Беча пошто може рачунати на свега 2,5 одсто гласова, ипак много више него што су добиле све остале мање партије које су се кандидовале на овим изборима.

Коначни резултати ових избора биће познати тек идуће недеље, пошто је скоро 40 одсто гласача искористио прилику да гласа путем поште, а ти гласови се пребројавају тек од понедељка.

Пратите нас и путем иОС и андроид апликације

Коментари (0)