КОНОВ КОЕФИЦИЈЕНТ ДРАСТИЧНО СКОЧИО! Најновије корона бројке за Србију забрињавају, а струка има посебно упозорење за Београд

Новости онлајн

11. 10. 2020. у 17:42

КОНОВ КОЕФИЦИЈЕНТ ДРАСТИЧНО СКОЧИО! Најновије корона бројке за Србију забрињавају, а струка има посебно упозорење за Београд

Др Предраг Кон / Фото Танјуг

ПРОЦЕНАТ заражених у односу на број тестираних је знатно већи од оног који указује на мирну ситуацију.

У последња 24 сата у Србији је на корона вирус тестирано 2.906 особа, од тога су 102 биле позитивне, док је преминула једна особа.

Конов коефицијент, односно проценат заражених у односу на број тестираних је 3,51 одсто, што је забрињавајућ податак, с обзиром на то да је идеално да у епидемији он износи тек 0,5 одсто, да бисмо могли да кажемо да је ситурација мирна. Све преко 2,5 одсто, према мишљењу епидемиолога, треба да нас забрине.

Према последњим подацима Министарства здравља и Института "Батут", на респираторима у здравственим установама широм Србије налази се 20 пацијената.

У Београду и даље имамо највише заражених - 52, односно у процентима 51 одсто. Затим следе Ниш и Крагујевац са по 7, Нови Сад, Краљево и Врање са по 4, а остали имају по два, једног или ниједног новозараженог.

Подсетимо, број заражених у Србији, нарочито у Београду, расте од прошле недеље. На снази је нова мера - сви угоститељски објекти и радње раде само до 23 сата, укључујући и оне са баштама. Јуче смо у Србији имали 168 позитивних од 4.976 тестираних, а једна особа је преминула.

Струка упозорава грађане да смо већ ушли у трећи талас епидемије, иако је он првобитно био најављен тек за крај октобра и почетак новембра. С обрзиом на то број заражаних већ данима нагло расте, стручњаци апелују на све да се придржавају епидемиолошких мера - ношење маске, држање дистанце и редовно прање и дезинфекција руку.

Покрајински секретар за здравство и члан републичког Кризног штаба Зоран Гојковић истиче да цела Европа гори по питању броја заражених вирусом корона, да су скоро сви већ пооштрили мере и у том смислу наводи да је Мадрид већ у карантину, у Берлину је уведен полицијски час, у Бугарској никада није било више оболелих...

(Блиц)

Пратите нас и путем иОС и андроид апликације

Коментари (1)