РУСИЈА И ТУРСКА ПОТВРДИЛЕ: Неопходно испуњавање свих тачака договора о Карабаху

Новости онлајн

11. 10. 2020. у 16:59

МИНИСТРИ иностраних послова Русије и Турске, Сергеј Лавров и Мевлут Чавушоглу, разговарали су телефоном о ситуацији у Нагорно-Карабаху и потврдили неопходност безусловног испуњавања свих тачака заједничке изјаве, која је усвојена током московских преговора 9-10. октобра, саопштило је Министарство иностраних послова Русије.

РУСИЈА И ТУРСКА ПОТВРДИЛЕ: Неопходно испуњавање свих тачака договора о Карабаху

Фото: ЕПА

- Током разговора размењена су мишљења о ситуацији у зони нагорно-карабашког сукоба, која је настала као резултат трилатералних преговора у Москви 9-10. октобра. Истакнута је неопходност ригорозног испуњавања свих тачака заједничке изјаве министара иностраних послова Руске Федерације, Азербејџана и Јерменије од 10. октобра - наведено је у саопштењу руског спољнополитичког ресора.

Министарство је додало да је руска страна потврдила спремност да настави да улаже активне посредничке напоре, усмерене на постизање решавања ситуације у Карабаху, узимајући у обзир одредбе изјаве из Москве.

Телефонски разговор је иницирала турска страна.

Подсетимо, у петак су у Москви одржани преговори министара спољних послова Јерменије и Азербејџана. Дипломате је у руску престоницу позвао председник Русије Владимир Путин.

Преговори су трајали више од десет сати и завршени су усвајањем споразума. Он садржи четири тачке за решавање сукоба. Између осталог, стране су објавиле о прекиду ватре од поднева 10. октобра у хуманитарне сврхе ради размене ратних заробљеника и других притворених особа и тела мртвих.

Пратите нас и путем иОС и андроид апликације

Коментари (0)