ШОСТАР: Сем маски на отвореном,предлажемо и затварање кафића

Танјуг

10. 10. 2020. у 23:45

ШОСТАР: Сем маски на отвореном,предлажемо и затварање кафића

Фото: Депоситпхотос

ДИРЕКТОР загребачког Наставног завода за јавно здравље Звонимир Шостар најавио је да ће, уз маске на отвореном, предложити да у Загребу угоститељски објекти раде до поноћи након што је у последња три дана забележено више од 480 нових случајева заразе корона вирусом.

У Загребу је само у суботу забележено 199 новозаражених корона вирусом на мало више од 1.000 тестирања, што значи да је позитивно готово 19 посто тестираних или сваки пети.

"Загреб није жариште, имамо 721 активни случај у Загребу. То је 0,01 посто становништва, чак нешто мање. Али се бојим да ћемо сутра опет срушити овај неславни рекорд. Бројка је забрињавајућа, далеко од тога да није, дубоко сам несретан", рекао је Шостар за Дневник ХРТ.

Додао је да је јуче био у граду и видео стотињак младих без маски, у кафићима, на улици напоменувши да ће "сасвим сигурно барем 5 до 10 њих бити позитивно", преноси Хина.

"Тренутно је доста оболелих међу младима и особама између 40 и 60 година. Кад `прескочи` на старије, а у Загребу је готово 20 посто старијих од 65 година, мораћемо пунити и `Заразну` и `Дубраву` те можда отварати нове капацитете", рекао је Шостар изражавајући забринутост због могуће попуњености капацитета тих загребачких болница.

Најавио је да ће у недељу дорадити мере и да је идеја да се предложи ношење маски и на затвореном и на отвореном простору.

"Видимо да има људи у јавном превозу који не носе маске, људи у продајним центрима на ходницима не носе маске, као да у ходницима нема вируса. Немци, Швеђани, Французи па чак и Италијани носе маске", упозорио је.

Пратите нас и путем иОС и андроид апликације

Коментари (0)