ДЕМИНЕРИ ИХ УКЉАЊАЈУ НА ЛИЦУ МЕСТА: У Степанакерту од почетка ескалације сукоба пронађено 180 касетних бомби

Новости онлајн

10. 10. 2020. у 22:55

У ГЛАВНОМ граду непризнатог Нагорно-Карабаха, Степанакерту, од почетка ескалације сукоба пронађено је око 180 неексплодираних касетних бомби, саопштио је Јерменски јединствени информативни центар.

ДЕМИНЕРИ ИХ УКЉАЊАЈУ НА ЛИЦУ МЕСТА: У Степанакерту од почетка ескалације сукоба пронађено 180 касетних бомби

Фото: ЕПА

- Од 27. септембра (у Степанакерту ) је откривено већ 180 касетних бомби, од којих су неке приметили мештани. Деминери су уништили муницију на лицу места - наводи се у саопштењу Центра.

Такође се наводи да је државна служба за ванредне ситуације позвала становнике да не дирају експлозивне направе, мине, остатке граната и касетне бомбе и одмах упозоре спасиоце ако их открију.

- Неексплодирана муниција представља велику претњу цивилима - додаје се у саопштењу.

Раније су у центру Степанакерта почели да раде деминери, који уклањају неексплодиране гранате.

Борбе на контакт линији у Карабаху почеле су 27. септембра. Баку и Јереван међусобно се оптужују за избијање сукоба. У Јерменији је објављено ратно стање и општа мобилизација. У Азербејџану је уведен полицијски час и делимична мобилизација.

У петак су у Москви одржани преговори министара спољних послова Јерменије и Азербејџана. Дипломате је у руску престоницу позвао председник Русије Владимир Путин.

Преговори су трајали више од десет сати и завршени су усвајањем споразума. Он садржи четири тачке за решавање сукоба. Између осталог, стране су објавиле о прекиду ватре од поднева 10. октобра у хуманитарне сврхе ради размене ратних заробљеника и других притворених особа и тела мртвих.

(Спутњик)

Пратите нас и путем иОС и андроид апликације

Коментари (1)

buki

14.10.2020. 08:43

I ko će Azerbejdžan (čitaj Tursku) da osudi zbog korišćenja zabranjene municije, kada su tone toga bačene i na Srbe, a da niko ni prstom nije mrdnuo, niti se uopšte postavilo pitanje povodom tog NATO zločina? Niko, kasetna municija je izgleda dozvoljena samo u bombardovanju pravoslavnih naroda.