НАГОРНО-КАРАБАХ: Ступио на снагу режим прекида ватре

Novosti online

10. 10. 2020. у 11:00

НАГОРНО-КАРАБАХ: Ступио на снагу режим прекида ватре

Азербејџански војници / Фото АП

У Нагорно-Карабаху у 12.00 по локалном времену (10.00 по средњоевропском) ступио је на снагу режим прекида ватре у складу са договором, постигнутим на јучерашњем састанку у Москви.

На линији раздвајања у зони сукоба у Нагорно-Карабаху током ноћи су вођене интензивне борбе, саопштило је Министарство одбране Азербејџана. Како је саопштило Министарство одбране Јерменије, јединицама армије одбране Нагорно-Карабаха наређено је да прекину ватру.

Са своје стране, Баку је саопштио да је јерменска војска гађала село Гадрут, што је Јереван демантовао.

Министри спољних послова Јерменије, Азербејџана и Русије састали су се 9. октобра у Москви како би разговарали о ситуацији у Нагорно-Карабаху. Ови преговори, који су трајали више од десет часова, били су најдужи у последњих 20 година.

Шефови дипломатија Азербејџана и Јерменије, Зограб Мнацаканјан, Џејхун Бајрамов усвојили су заједничку изјаву у којој су се сложили о прекиду ватре у Карабаху од поднева 10. октобра. Баку и Јереван такође су се договорили да започну размену заробљеника и тела убијених након ступања на снагу прекида ватре у Карабаху, уз посредништво и у складу са критеријумима Међународног комитета Црвеног крста.

Борбе на контакт линији у Карабаху почеле су 27. септембра. Баку и Јереван међусобно се оптужују за избијање сукоба.

СТИГЛО НАРЕЂЕЊЕ О ПРЕКИДУ ВАТРЕ

Јединице војске самопрогласене републике Нагорно-Карабах добиле су наређење да обуставе ватрена дејства након споразума који су у Москви постигли министри спољних полсова Азербејџана и Јерменије.

То је објавила данас представница јерменског министарства иностраних послова Сусана Степанијан на свом Фејсбук налогу, преноси ТАСС.

Извор: Спутњик

Пратите нас и путем иОС и андроид апликације

Коментари (0)