НОВИ КРИТЕРИЈУМИ ЗА ОЗНАЧАВАЊЕ КОРОНА ЗОНА: Амбасадори ЕУ постигли договор

Тањуг

10. 10. 2020. у 08:38

АМБАСАДОРИ земаља чланица ЕУ ускладили су у петак критеријуме за означавање регија према броју заражених корона вирусом на 100.000 становника и проценту позитивних међу тестиранима, како би се олакшало кретање људи с обзиром на пандемију.

НОВИ КРИТЕРИЈУМИ ЗА ОЗНАЧАВАЊЕ КОРОНА ЗОНА: Амбасадори ЕУ постигли договор

Фото: Танјуг/АП

Постигнут је договор о томе које ће се регије сматрати зеленом, наранџастом и црвеном зоном, према заједничким критеријумима.

Сивом бојом ће бити означена подручја за која нема довољно података, преноси Хина.

То би требало да помогне да се оконча садашња хаотична ситуација у којој се врло тешко снаћи, јер различите земље различито дефинишу зоне.

Договорене смернице требало би да буду потврђене идуће седмице на министарском нивоу.

Боје ће се одређивати према ажурираним подацима које сваке недеље објављује Европски центар за контролу и превенцију болести.

Зеленом бојом биће означене регије с мање од 25 заражених на сто хиљада становника у 14 дана и где је проценат позитивних на тестирању испод четири одсто.

Црвена зона значи да има 50 или више заражених на сто хиљада становника и више од четири одсто позитивно на корону на тестирању.

Наранџастом бојом биће означене зоне у којима је број заражених на сто хиљада становника мањи од 50, а стопа позитивних на тестирању четири или више одсто, или ако број заражених варира између 25 и 150 случајева, али је стопа позитивних на тестирању испод четири одсто.

Према договору, земља чланица која предвиђа да уведе рестриктивне мере за путнике који долазе из неког подручја или у њега путују требало би да обавести ту земљу унапред барем 48 сати пре ступања на снагу нове мере.

Пратите нас и путем иОС и андроид апликације

Коментари (0)