ОД СУБОТЕ ПООШТРЕНЕ МЕРЕ: Опет више од 18.000 заражених у једном дану у Француској - на посебном удару ови градови

Г. ЧВОРОВИЋ/ Од сталног дописника: ПАРИЗ

09. 10. 2020. у 01:04

ПОНОВО је у Француској било више од 18.000 заражених за само један дан!

ОД СУБОТЕ ПООШТРЕНЕ МЕРЕ: Опет више од 18.000 заражених у једном дану у Француској - на посебном удару ови градови

Фото: АП

Постотак позитивних у односу на тестиране је изузетно висок и износи чак 9,8 одсто. Поређења ради, после изласка из изолације био је око једног процента. Од среде до четвртка преминуло је 77 пацијената.

Број болесника и особа на реанимацији је релативно стабилан и креће се око 7.600 и 1.400, али је директор Регионалне агенције за здравље у Паризу Орелијен Русо најавио "јаку плиму" нових случајева у болницама у следећим данима, због чега је у париском региону активиран "ојачани бели план", што подразумева могућност репрограмирања операција које нису неопходне, да би сви расположиви капацитети били спремни за предстојећи очекивани притисак на болнице због пандемије.  

Министар здравља Оливије Веран је у четвртак прогласио градове Лион, Лил, Гренобл и Сент Етјен за зоне максималне узбуне поводом корона вируса, у којој се већ налазе Париз, Марсељ и Гвадалупе.

То значи да ће и у овим градовима од суботе бити пооштрене мере, које између осталог подразумевају потпуно затварање кафеа и барова. Слично би могло да се догоди и Тулузу и Монпељеу од понедељка. Дижон и Клермонферан су сврстани у категорију ојачане узбуне.

                                  

Пратите нас и путем иОС и андроид апликације

Коментари (0)