РАЂА СЕ НОВА ЕКОНОМСКА СИЛА? Велика најава Виктора Орбана

Танјуг

08. 10. 2020. у 14:17

РАЂА СЕ НОВА ЕКОНОМСКА СИЛА? Велика најава Виктора Орбана

Фото: ЕПА

ПРЕМИЈЕР Мађарске Виктор Орбан рекао је данас да Вишеградска група (В4) мора да се потруди да расте заједно као блок, а уколико у томе успе, биће озбиљан играч у глобалној економији и утицају у европској политици.

Економски и трговински односи између држава В4 (Мађарска, Пољска, Чешка и Словачка) се шире и појачавају брже него односи између Немачке и Кине, додао је Орбан, преноси МТИ.

- Ово значи да постоји динамика и будућност за нас, а ту је и просперитет за нас - рекао је премијер Мађарске.

Он је означио битном мађарско-пољску кооперацију у политици и додао да билатерални економски односи немају препреку, с обзиром на језичку баријеру.

- Мађари не уче пољски језик, док је покушај учења мађарског језика прилично безуспешан. Ми нећемо да причамо руски, Пољаци неће да причају немачки, тако да је једина опција да причамо на енглеском - сматра Орбан.

Он је поздравио отварање В4 канцеларије у Будимпешти, изразивши наду да ће се на тај начин развити бизнис између четири државе.

Пратите нас и путем иОС и андроид апликације

Коментари (2)

nikk2020

08.10.2020. 15:32

koja je razlika između engleskog i nemačkog jezika orbane bre. što poljak ne bi govorio ruski jezik kad se graniči sa rusima u kalilingradu. plus tu su slovaci i česi. kakve priče, kakvi blokovi, nema šanse da će neko sprečit poljsku da postane deo tkz. baltičke unije, čim mogu finci koji nisu nordijci može i poljska. a to je neki način da se rusija više integriše jer baltička kriza sa kaljiningradom i ukrainska su dovele do gomilanja nuklearnog oružja u taj region sa jako visokom ekonomijom