БРИТАНСКИ НАУЧНИЦИ УПОЗОРАВАЈУ: 40 одсто биљака пред изумирањем

Ј.Ж.С.

07. 10. 2020. у 11:31

ЧЕТРДЕСЕТ одсто од отприлике пола милиона врста биљака и гљивица на ивици је изумирања и прети им нестанак, објавили су британски научници.

БРИТАНСКИ НАУЧНИЦИ УПОЗОРАВАЈУ: 40 одсто биљака пред изумирањем

Фото: Депоситпхотос

У извештају британских Краљевских ботаничких вртова у коме је учествовало 210 научника из 42 земље процењује се да је 39,4 процената биљних врста и гљивица на прагу изумирања, што је за 18 постотних бодова више него у студији из 2016. године. То се односи и на 723 врсте биљака које се користе у медицини.

У извештају се истиче да се бројне врсте биљака које представљају потенцијални извор хране или енергије не искоришћавају довољно. Научници су избројили 7.093 врсте јестивих биљака, али 90 одсто светске хране долази од њих само 15, а четири милијарде људи ослања се у целости на пиринач, кукуруз и пшеницу.

- Овогодишњи извештај  одраз је света који је окренуо леђа потенцијалу биљака и гљивица као решењу глобалног питања сигурности хране и климатских промена - рекао је Александре Антонелли, директор РБГ-а.

- Заједнице су предуго презависне о премало врста. Не успевамо да искористимо богатство невероватне биоразноликости која нам се нуди и пропуштамо прилику генерације.

Пратите нас и путем иОС и андроид апликације

Коментари (0)