НЕ СМЕТА НИ ДИПЛОМАТСКА КРИЗА: Кинески удео у канадској трговини расте све више

Танјуг

07. 10. 2020. у 08:55

КИНЕСКИ удео у канадској трговини расте све више, чак и усред најгоре дипломатске кризе између две државе од када су успоставиле везе.

НЕ СМЕТА НИ ДИПЛОМАТСКА КРИЗА: Кинески удео у канадској трговини расте све више

Фото: ЕПА

Укупан извоз и увоз са Кином сада представљају 6,9 одсто трговинске размене у Канади, на годишњем нивоу. То је готово за пуни проценат више од просека из претходне три године.

Повећање трговинске размене са Кином потврђује чињеницу да се испоруке између ове две земље одвијају, чак иако је размена тренутно умањена с неким главним канадским трговинским партнерима.

Велики делови Северне Америке затворени су ове године да би ограничили ширење Ковид-19, док се кинеска економија вратила на нормалнији ниво.

Стабилни трговински токови у потпуној су супротности са лошим спољним односима двеју земаља, који су се срушили након хапшења руководиоца Хуавеји компаније, Менг Ванџоу крајем 2018. године и каснијег задржавања двојице Канађана у Кини.

Кинески удео у канадској трговини расте док трговина са њеним највећим трговинским партнером, САД, опада. Трговинска размена са САД ове је године опала за 17 одсто и сада представља 67 одсто укупне размене, у поређењу са 69 одсто у претходним годинама.

Пратите нас и путем иОС и андроид апликације

Коментари (0)

НОВЕ ИГРЕ ЗА НОВЕ ПОБЕДЕ: Никад већа понуда за Ролан Гарос и мечеве Новака Ђоковића