ПРЕВРАТ У КИРГИЗИЈИ: Председник парламента и премијер поднели оставке, бивши председник ослобођен из затвора

Новости онлине

06. 10. 2020. у 17:53

ПРЕВРАТ У КИРГИЗИЈИ: Председник парламента и премијер поднели оставке, бивши председник ослобођен из затвора

Фото: AP Photo/Vladimir Voronin

ПРЕДСЕДНИК парламента Киргизије Дастанбек Џумабеков поднео је оставку, саопштила је прес-служба парламента. исто је учинио и премијер Кубатбек Боронов. На ове ове функције су већ постављни нови људи.

Поред тога, оставке су већ раније најавили губернатори четири области, градоначелник Бишкека Азиз Суракматов и низ других завничника.

Нови председник парламента је Миктибек Абдилдајев, а нови премијер је Садир Жапаров, опозиционар који је током протеста ослобођен из затвора.

У Киргизији су у недељу одржани парламентарни избори на којима су четири странке прошле цензус. Дан касније у главном граду, Бишкеку, избили су протести присталица странака које нису прошле цензус.

На челу једне од странака (Социјал-демократе Киргистана) чије су присталице изашле на улицу је Сејитбек Атамбајев, син бившег председника.

Сукоби с полицијом су трајали целу ноћ, било је више стотина повређених, а демонстранти, чији је главни захтев био поништавање избора, су у току ноћи из затвора ослободили бившег председника.

Алмазбек Атамбајев је у затвору од јуна када га је суд прогласио кривим за корупцију.

У међувремену, избори су поништени а Централна изборна комисија је саопштила да ће нови бити расписани у року од две недеље.

(Спутњик)

Пратите нас и путем иОС и андроид апликације

Коментари (2)