БРИТАНСКИ СТРУЧЊАЦИ: Експлозија у Бејруту била историјски снажна

Танјуг

06. 10. 2020. у 09:21

БРИТАНСКИ СТРУЧЊАЦИ: Експлозија у Бејруту била историјски снажна

Фото: Танјуг

ЕКСПЛОЗИЈА која је у аугусту опустошила велике делове Бејрута била је једна од највећих ненуклеарних експлозија у историји, саопштили су стручњаци са Универзитета Шефилд у Великој Британији.

Тим стручњака са Шефилда тврди да је експлозија у либанској престоници међу највећим експлозијама у историји, као и да је по снази била само 20 пута мања од експлозије нуклеарне бомбе у Хирошими 1945. године, пренео је синоћ Би-Би-Си.

Тим стручњака се нада да ће им оваква дешавања помоћи да се припреме за будуће катастрофе, додаје британски јавни сервис.

"Када знамо колики је принос од таквих врста дешавања, онда можемо разрадити оптерећење које из тога произлази. А то нам даље говори како да изградимо зграде које су отпорније", рекао је доктор Сем Ригби из "Sheffield"s Blast and Impact Engineering" истраживачке групе.

Експлозија која се десила 4. аугуста у Бејруту резултат је случајне детонације приближно 2.750 тона непрописно ускладиштеног амонијум нитрата у луци либанске престонице.

У експлозији је погинуло око 190 људи, док је више од 6.000 повређено.

Тим из Шефилда дошао је до своје процене проучавањем 16 видео снимака објављених на друштвеним мрежама, наводи Би-Би-Си.

Пратите нас и путем иОС и андроид апликације

Коментари (0)