КАЗНЕ ОД 400 ЕВРА, ЗАТВАРАЊЕ ЛОКАЛА, А СВЕ КОНТРОЛИШЕ И ВОЈСКА: У Италији почели са радикалним спровођењем мера против короне (ФОТО)

Милица Остојић, РИМ - специјално за "Новости"

05. 10. 2020. у 23:09

МАСКЕ на лицу и на отвореном у читавој Италији, са дистанцом најмањом од једног метра.

КАЗНЕ ОД 400 ЕВРА, ЗАТВАРАЊЕ ЛОКАЛА, А СВЕ КОНТРОЛИШЕ И ВОЈСКА: У Италији почели са радикалним спровођењем мера против короне (ФОТО)

Фото: АП

Tо важи за све осим за децу млађу од 6 година, посебно за оне који се окупљају на забавама у баровима и локалима познатим по ноћном животу. И ко не буде хтео да схвати на време одмах на лицу места биће му уручена казна од - 400 евра.

Нови Декрет о појачаним мерама у Италији стапа на снагу сутра, одмах након обраћања Парламенту министра Здравља Роберта Сперанце. Он ће објаснити неоходност појачања антиковид мера, да се не би реаговало касно као што се догодило у неким земљама ЕУ, а као што се догодило и у Италији када су на кратко биле отворене дискотеке.

Други потез који је предложио Научно-технички Комитет јесте ограничење броја особа и у затвореном и на отвореном простору, на церемонијама, слављима као што су венчања, па чак и на сахранама, јер се у Италији управо тако раширио корона вирус и створена су бројна жаришта.

Да се не би поново затворила Италија, јер је економија већ на коленима, иде се на додатне мере, Влада разматра предлог да се барови и ресторани затварају у 23 сата и да се забрани продаја пића изван места за седење и времена прописаног од општине.

Фото: АП

У помоћ у одржавању прописаног реда већ је стигло и појачање. Осим полиције, карабинијера, финансијске полиције стигла је и војска.

Да је то тачно показује пример Рима за овај викенд, више стотину казни уручено је онима који су затечени без маски на лицу и нису поштовали мере дистанце 400 евра, а ако платиш у року од 5 дана казна се редукује на 280 евра. У Италији се зна, ако је не платиш стигне од Финансијске агенције за контролу она за који месец утростручена, или следи одузимање добара у тој вредности.

Само за викенд у Риму кажњено је 13 власника таквих локала познатих по окупљању младих, јер нису контролисали довољно споровођење мера. Један локал је и затворен на пет дана јер је већ имао опомену, кажњен је и због тога што су у кухињи нађени радници без маске на лицу.

Фото: АП

Нове одредбе важе, за сада, до 31. јануара 2021, рок идентичан оном за продужење ванредног стања у Италији.

Пратите нас и путем иОС и андроид апликације

Коментари (0)