ЦРВЕНИ АЛАРМ ЗБОГ ВИСОКОГ НИВОА ВОДЕ У ВЕНЕЦИЈИ: Трг Светог Марка већ поплављен, трговци стрепе шта ће се десити ноћас

Милица Остојић

02. 10. 2020. у 20:41

У ВЕНЕЦИЈИ опет висока вода и предвиђа се да ће сутра око подне достићи ниво од 135 сантиметара, јер већ од вечерас дува ветар "широко" у средњем и ниском делу Јадранског мора и појачава се тако да се у наредним сатима стварају услови за надолазак воде и поновни степен црвеног аларма у Венецији.

ЦРВЕНИ АЛАРМ ЗБОГ ВИСОКОГ НИВОА ВОДЕ У ВЕНЕЦИЈИ: Трг Светог Марка већ поплављен, трговци стрепе шта ће се десити ноћас

Фото: архива Новости

Трг Светог Марка већ је под водом, мало туриста у чизмама хода правећи снимке за успомену, а трговци праве бране на вратима, гледају у море и небо и чекају шта ће се догађати ноћас и сутра.

Око поноћи вода ће достићи висину од 110 сантиметара а сутра око подне 135 и то би требало да буде тренутак првог покретања у погон баријере "Мозе" која треба да спашава Венецију од високе воде.

 Ова баријера склопљена је од 78 пловећих врата на брани која треба да буду у стању да изолују Лагуну Венеције од воде Јадранског мора. "Већ се налазимо у црвеном стању узбуне од невремена, с надом да неће падати јака киша како предвиђа метео, објашњава гувернер Венета Лука Заиа, већ сам се чуо са комесаром за Мозе Елизабетом Спиц и највероватније ће се активирати баријере Мозеа и то сигурно неће бити једноставан тест".

Фото: архива Новости

10. јула урађена је прва проба подизања баријере, а последња 11. септембра у времену од 50 минута када су била подигнута сва врата бране. Међутим, успешна проба подизања баријера за сада није комплетна јер још није довршен читав процес за подизање, недостају извесни елементи тако да ће моћи да функционише само провизорно, јер је квота спашавања фиксирана за сада на 130 сантиметара, а када буду комплетирани сви делови бране режим предвиђа да се може квота спашавања званично стабилизовати на 110 сантиметара висине воде у Венецији.

Највећа поплава која је задесила Венецију у новијој историји догодила се новембра 2019, то је био други рекорд у историји Венеције, висока вода тада је достигла 187 сантиметара. И сутрашње подизање било би прво у реалним условима високе воде у Венецији.

Пратите нас и путем иОС и андроид апликације

Коментари (0)