ИТАЛИЈАНИ У ПАНИЦИ ЗБОГ ЈЕСЕЊЕГ ТАЛАСА КОРОНЕ: Почињу масовна тестирања деце у школама, хаос прави и несташица у апотекама

Милица Остојић/Рим

02. 10. 2020. у 13:18

ИТАЛИЈАНИ У ПАНИЦИ ЗБОГ ЈЕСЕЊЕГ ТАЛАСА КОРОНЕ: Почињу масовна тестирања деце у школама, хаос прави и несташица у апотекама

Фото: Танјуг/АП

СА 2.548 нових позитивних 1. октобра, а тај број је забележен још 23 априла када је Италија била комплетно затворена, са увећањем броја преминулих од 16 у среду на 24 јуче, уз увећање броја смештених у болницама на терапији и са више од 900 школа у којима су нађени заражени ученици, Италија се спрема за додатне мере о којима ће се одлучивати на националном нивоу иако са предлозима појединачних региона, пратећи дневни развој Ковида.

       Данас алармира регион Лацио који никада од почетка пандемије није имао тако увећан број заражених (265) и председник Региона Никола Зингарети тражи увођење нове мере - ношење маски и на отвореном.

       Уз овакву невољу иде и хаос у недостатку вакцина за грип и кашњење у испорукама од стране фармацеутских кућа или у кашњењу са поруџбинама, а сада се најављује аларм од грипа и по становнике млађе од 65 година, граница која се помињала као обавезна за вакцинисање. Апотеке ће од 15 октобра моћи да продају вакцију и за особе које нису обавезне а желе да је приме, између 18 и 59.

      Наиме, сматра се да је старосна граница и оних између 40 и 50 година не мање ризична јер је то свет који је социјално веома активан, а таквих је 11 милиона у Италији, одвести децу у школу, ићи на посао, да не помињемо излазак у ресторан или бар, све су то могућни велики преносиоци како вируса тако и оболења од грипа, са симптомима који се могу, док се не докаже другачије, идентификовати са онима Ковида.

      Због невероватног увећања позитивних у школама и не само у вишим разредима или средњим, од уторка се у Лацију почиње са тестом и код најмлађих, од вртића па на даље, узимаће се ујутру узорак пљувачке а резултат ће стизати из ауторизованих лабораторија увече. 

      Председник региона Лацио позива на индивидуалну одговорност да се не би стигло до парцијалног регионалног затварања како је затражио гувернер Кампаније Винћенцо Де Лука, који је већ увео ношење маски на отвореном, скраћивање времена конзумирања алкохола осим у ресторанима са местима за седење на дистанци, забрањена су славља и окупљања како на јавним местима тако и у приватној организацији, са максималним учешћем до 20 особа.

Председник региона Лацио Никила Зингарети потписао је наредбу да је од сутра, 3 октобра, обавезно ношење маски на отвореном на територији читавог региона изузевши децу испод 6 гидина и оне који се баве спортском активнишћу на отвореном, са обавезном социјалном дистанцом од најмање два метра.

Пратите нас и путем иОС и андроид апликације

Коментари (0)