ХИТНА РЕАКЦИЈА ЗБОГ РАЊЕНИХ НОВИНАРА: Огласио се Макрон поводом ситуације у Нагорно-Карабаху

Novosti online

01. 10. 2020. у 16:14

ХИТНА РЕАКЦИЈА ЗБОГ РАЊЕНИХ НОВИНАРА: Огласио се Макрон поводом ситуације у Нагорно-Карабаху

Фото: АП

Француски председник Емануел Макрон изјавио је да ће по новинаре листа "Монд", који су данас рањени у Нагорно-Карабаху, бити послат авион којим ће бити пребачени у Француску.

- Санитетски авион спреман је за полетање. Чинимо све да се на лицу места стабилизује стање рањених пре него што буду евакуисани - рекао је Макрон, који је стигао на самит ЕУ у Бриселу.

Изразио је подршку новинару и фотографу "Монда", који су рањени у Карабаху, као и целокупном колективу листа.

Истовремено, Макрон је истакао да Француска располаже информацијама да су се сиријски милитанти упутили у Нагорно-Карабах како би учествовали борбеним дејствима.

- Ситуација у Карабаху је сложена. Такође желим да јасно кажем да данас имамо информације које са поузданом сигурношћу указују на то да су милитанти џихадистичких група напустили војне операције у Сирији да би се придружили оружаним дејствима у Карабаху - рекао је.

Како је рекао, то је "веома озбиљан и нов фактор".

- О томе ћемо разговарати и овде на преговорима у ЕУ - додао је он.

По доласку на самит ЕУ, он је рекао да је Европској унији потребан "енергичан дијалог" са Русијом ради разговора о билатералним питањима и решавању међународних сукоба.

- Потребан нам је енергичан дијалог са Русијом, неопходно је да се води дијалог о нашим билатералним односима, као и да би се решиле многобројне кризе у зони нашег суседства - рекао је Макрон, истакавши своје интензивне контакте са руским председником последњих дана о ситуацији у Белорусији и у Нагорно-Карабаху.

Француски лидер је додао да се договорио са руским и америчким колегом, Владимиром Путином и Доналдом Трампом да размењују све информације о ситуацији у Карабаху.

Раније је саопштено да су се новинари француског листа "Монд" нашли под азербејџанском паљбом у граду Мартуни у Нагорно-Карабаху.

Председници Русије, Сједињених Америчких Држава и Француске усвојили су раније данас изјаву о ситуацији у Нагорно-Карабаху. Владимир Путин, Емануел Макрон и Доналд Трамп позвали су на хитно окончање борбених дејстава у Нагорно-Карабаху. Председници су позвали Азербејџан и Јерменију да без предуслова обнове преговоре о Нагорно-Карабаху.

(Спутњик)

Пратите нас и путем иОС и андроид апликације

Коментари (0)