ЈЕРМЕНИ ЗАБРИНУТИ ЗБОГ ТУРСКЕ ПОДРШКЕ АЗЕРБЕЈЏАНУ: Шеф дипломатије писао Гутерешу

Танјуг

30. 09. 2020. у 09:34

ЈЕРМЕНИ ЗАБРИНУТИ ЗБОГ ТУРСКЕ ПОДРШКЕ АЗЕРБЕЈЏАНУ: Шеф дипломатије писао Гутерешу

Фото: ЕПА

ЈЕРМЕНСКИ шеф дипломатије Зохраб Мнацаканијан упутио је писмо генералном секретару УН Антонију Гутерешу у којем га је информисао о "војној офанзиви коју су покренуле власти у Бакуу" у самопроглашеној републици Нагорно Карабах и изразио забринутост поводом турске подршке војној акцији Азербејдзана.

У саопстењу УН наводи се да је министар иностраних послова Јерменије изразио дубоку забринутост поводом изјава из Анкаре о безусловној подрсци активностима које спроводе власти Азербејџана у Нагорно Карабаху.

 - Министар Мнацаканијан је упозорио да провокативне оружане активности Азербејџана представљају не само флагрантно кршење међународног хуманитарног права, већ да доведу и до свеопштег регионалног рата - наводи се у саопстењу са Ист Ривера.

Председник Азербејдзана Илхам Алијев негирао је оптузбе Јерменије да Турска активно уцествује у орузаним сукобима у Нагорно Карабаху.

- Турска није део сукоба и не учествује у њему јер за то нема потребе - рекао је Алијев за руску телевизију и оценио да Турска настоји да буде "фактор стабилности" у региону, пренео је ТАС.

- Турска је наша братска нација и нас савезник. Она нам само пружа моралну подршку и ми смо захвални Анкари на испољеној солидарности. Турска не учествује у овом сукобу - нагласио је Алијев.

У Јерменији и у Азербејџану проглашена је општа мобилизација и обе стране су пријавиле да међу жртвама досадашњих сукоба има много цивила.

Мировни преговори о Нагорно Карабаху, уз посредовање ОЕБС-ове Минск групе којом председавају Русија, Француска и САД, трају од 1992. године.

Пратите нас и путем иОС и андроид апликације

Коментари (0)