АПЕЛ ЈЕРМЕНСКОГ ПРЕМИЈЕРА: За конфликт у Нагорно-Карабаху нема војног решења - Морамо зауставити насиље!

Танјуг

30. 09. 2020. у 07:56

АПЕЛ ЈЕРМЕНСКОГ ПРЕМИЈЕРА: За конфликт у Нагорно-Карабаху нема војног решења - Морамо зауставити насиље!

Фото: UNTV via AP

ПРЕМИЈЕР Јерменије Никол Пашињан изјавио је да за конфликт у Нагорно-Карабаху нема војног решења.

Пашињан је синоћ за телевизију "Росија 1" рекао да би за спор око те територије, која је 1990-их година прогласила независност од Азербејџана и у којој су Јермени већински народ, решење требало тражити преговорима под окриљем копредседавајућих Минске групе ОЕБС-а.

Он је, међутим, додао да је за такве преговоре потребна "одговарајућа атмосфера", преноси јерменска новинска агенција Армен прес.

- Што се нас тиче, преговори треба да се наставе са тачке са које су почели. То је формат копредседавајућих Минске групе - рекао је Пашињан, али је додао да је о преговорима тешко говорити у тренутку када су у току војне операције.

Зато пре свега треба зауставити насиље, поручио је.

- Азербејџан би требало да призна да конфликт у Нагорно Карабаху нема војно решење. То није почело ни од чега. Дуго времена азербејџанска влада је вршила анти-јерменску пропаганду и дуго времена је претила да, противно свим међународним позивима, планира да питање Нагорно-Карабаха реши силом - нагласио је Пашињан.

Он је додао да се нада да ће Азербејџан сада, када, како је рекао, није успео да спроведе планове свог војног руководства, схватити да конфликт у Нагорно-Карабаху нема војно решење.

Представници земаља колективног председништва Минске групе - Француске, Русије и САД - поновили су у уторак апел копредседавајућих свим странама да одмах прекину непријатељства и наставе преговоре како би се пронашло одрживо решење сукоба.

Пратите нас и путем иОС и андроид апликације

Коментари (0)