УЖАРЕНА ДЕБАТА ТРАМПА И БАЈДЕНА: Ређале се оптужбе, председнички кандидати се надвикивали - водитељ их једва обуздао (ФОТО/ВИДЕО)

Новости онлине

30. 09. 2020. у 02:43

УЖАРЕНА ДЕБАТА ТРАМПА И БАЈДЕНА: Ређале се оптужбе, председнички кандидати се надвикивали - водитељ их једва обуздао (ФОТО/ВИДЕО)

Фото: ЕПА

СИНОЋ у 9 часова по америчком, односно у 3 часа ујутру по нашем времену, одржана је прва дебата између председничких кандидата на америчким изборима - актуелног председника Доналда Трампа и његовог противкандидата, бившег потпредседника Џоа Бајдена.

Модератор дебате је био искусни новинар Фокс Њуза Крис Волас, водитељ ток-шоуа Фокс Њуз Сандеј. 

Дебата је трајала 90 минута, имала је 6 сегмената од по 15 минута, и током ње нису емитоване рекламе.

Због пандемије вируса корона било је само 80 људи у публици, међу којима су биле Меланија и Иванка Трамп.

Теме су биле следеће:

  • Врховни суд
  • Пандемија ковида 19
  • Економија
  • Расни проблеми и насиље у америчким градовима
  • Успеси и неуспеси оба кандидата
  • Веродостојност избора

Врховни суд

На самом почетку дебате Бајден је поздравио Трампа речима: "Шта има, човече?". Председнички кандидати се нису руковали због правила за сузбијање пандемије.

Ми смо победили на изборима, и имамо сјајног кандидата за новог судију Врховног суда, Ејми Кони Барет, рекао је Трамп.

- Ми имамо право да бирамо судију, победили смо на изборима. Нико то не може да нам оспори. Демократе су имале свог кандидата, али нису победили на изборима - истакао је актуелни председник.

Бајден је рекао да амерички народ има право да бира ко су судије Врховног суда, зато што управо они бирају сенаторе.

- Људи сада неће имати прилику, зато што је изборна кампања у току. Председник је јасно говорио да хоће да укине здравствено осигурање за милионе Американаца. Трампов кандидат за Врховни суд је раније подржавала управо такво становиште. Није прикладно бирати новог судију пре избора, морамо да сачекамо - рекао је Бајден.

Трамп је реплицирао да жели да очува право милиона Американаца који имају приватно здравствено осигурање, док је Бајден негирао да се он и Демократска странка залажу за социјалистичко становиште по питању здравства.

Фото: ЕПА

- Смањујемо цене лекова, ударамо на фармацеутске компаније. Ви сте то могли да урадите али нисте. Цене инсулина су уништавале животе, а сада је јефтин као вода - одговорио је Трамп на питање да ли ће укинути Обамакер и какав је његов план за здравствено осигурање.

Бајден је појаснио да се не залаже за потпуно бесплатно здравство, већ жели да омогући бољу бригу за сиромашне Американце.

- Све што он каже је лаж, сви знају да је лажов! Он не може да престане да ме прекида  - рекао је Бајден, на шта му је Трамп одговорио да може.

Демократски кандидат је позвао Американце да покажу шта мисле на самим изборима, када буду гласали.

Бајден је још једном позвао гласаче да изврше притисак на своје сенаторе због избора судије Врховног суда, док га је Трамп стално прекидао, па је бивши подпредседник одговорио актуелном председнику:

- Хоћеш ли више да ућутиш, човече.

Пандемија вируса корона

Прво питање у овом сегменту је зашто Американци треба да верују било коме од њих по питању борбе са пандемијом.

- Трамп нам је стално причао да је Си сјајан, и да је успео да се избори са вирусом. Ја сам више пута износио планове шта да радимо, да помогнемо људима који су изгубили послове, и да сачувамо животе - рекао је Бајден.

Председник САД је одговорио да је све кривица Кине, а да су којим случајем Американци послушали Бајдена умрло би још више људи.

- Говорили сте ми да сам расиста и ксенофоб. Ниси желео да затварамо границе, а ја сам то урадио на време. То је потврдио чак и доктор Фаучи, многи људи који ме не подржавају су рекли да сам урадио сјајан посао. Све мање људи умире, али ме нападају због лажних вести - рекао је актуелни председник, и поручио демократском кандидату да он не би био способан да уради било шта у борби против вируса.

Бајден је истакао да се његова администрација успешно изборила са свињским грипом, и апеловао на емоције свих оних који су изгубили своје вољене током пандемије вируса корона.

Фото: ЕПА

- Ми смо за вакцинацију, али ја њему не верујем ни мало. Ја верујем само доктору Фаучију - рекао је Бајден.

Актуелни председник је нагласио да је војска спремна да помогне народу по питању достављања вакцине, док је Бајден нагласио да вакцина још увек не постоји, а да ће дистрибуција бити могућа тек следеће године.

- Имаћемо је ускоро. Стићи ће брзо - рекао је Трамп.

Бајден је потом рекао да о Трампу довољно говори сама чињеница да се не слаже са доктором Фаучијем, као и недавно обелодањени подаци да је Трамп знао за опасност од вируса још пре него што је стигао у САД.

- Он је знао колико је све ово опасно још пре него што се вирус разбуктао, али није урадио ништа. Бринуо је само за економију. Много људи ће умрети ако се он не опамети - рекао је Бајден, и добио је моменталан одговор.

- Ти ниси паметан, био си међу најгорим студентима. За 47 година ниси ништа урадио - рекао је Трамп, и навео да савезне државе које су увеле потпуну изолацију нису имале мањи број жртава. Председник САД је, на питање модератора, поручио да није антимаскер, и искористио то питање да се нашали на Бајденов рачун.

- Не носим је као он, чак и кад стоји 200 метара даље од свих он је носи на лицу. Има највећу маску на свету - рекао је Трамп, и појаснио да и даље одржава скупове зато што људи желе да чују шта он има да каже.

Фото: ЕПА

- Имали смо по 40 или 50 хиљада људи на скуповима, и нисмо имали никаквих проблема. Када би ти могао да привучеш толику масу, и ти би имао скупове - поручио је Трамп Бајдену.

Економија

Имамо највећу и најјачу економију света, а затворили смо је због "кинеске куге". Сада је отварамо и имамо рекордне резултате. Људи се враћају на посао у рекордном броју, а он хоће поново да је затвори - рекао је Трамп.

Актуелни председник је рекао да би тиме били угрожени обични људи, и нагласио да Бајден жели да затвори целу земљу.

Бивши потпредседник је рекао да су милионери и милијардери попут Трампа зарадили и профитирали на пандемији, а затим се обратио обичним грађанима и запитао их како су они прошли.

- Ви сте све сиромашнији, а он је платио порез само 750 долара. Биће први председник који је напустио мандат са мање радних места. Не можеш да поправиш економију док не победиш ковид - рекао је Бајден.

Он је скренуо пажњу да садашња администрација није урадила ништа да помогне малим бизнисима, и да се и даље многи затварају.

Трамп је рекао да људи желе да школе, ресторани и утакмице буду отворене, и рекао да Њујорк изгледа тужно, као град духова.

На питање водитеља да ли је тачно да је платио порез само 750 долара, Трамп је оштро негирао те наводе који су последњих дана ударна тема у америчким медијима.

- Платио сам милионе долара. Милионе! Платио сам 38 милиона једне године. И ви ћете се и сами уверити у то. Пре него што сам постао председник, ја сам био приватни предузетник, знам законе.

Фото: ЕПА

Бајден је одговорио да је срамота да председник плаћа мањи порез од просечног учитеља, и да ће мењати законе ако победи.

- Ти си најгори председник ког смо икада имали - рекао је Бајден, на шта је Трамп оштро одговорио:

- Ја сам за 4 године урадио више него ти за 47 година, Џо.

Након смиривања страсти, Бајден је рекао да ће се његова администрација борити за смањивање пореза, на шта је Трамп питао зашто то већ није урадио када је био потпреседник.

Бајден је затим скренуо пажњу и на Кину, алудирајући на крађу интелектуалне својине, као и на све бржи раст кинеске економије. Трамп је узвратио одмах, и указао на наводне афере Бајденовог сина Хантера.

- Зашто је твом сину жена градоначелника Москве дала три милиона долара - запитао је Трамп Бајдена.

Тада је дошло до новог вербалног сукоба и покушаја да једни друге надгласају, па је водитељ смирио страсти и најавио следећи сегмент.

Расни проблеми и насиље у градовима

Бајден је рекао да су једнакост шанси и устав најважнији у Америци, и оптужио Трампа да је он све то напустио.

- Видели смо расисте који патролирају градовима, међу њима је и Кју Клукс Клан. А он је рекао да на обе стране има добрих људи. Када је убијен Флојд, он се сакрио у бункер, а полицију послао на народ - рекао је Бајден.

Фото: ЕПА

- Увео си криминалне законе 1994. године у којима си афроамериканце назвао суперпредаторима Џо. Они ти то неће опростити. Називао си их и много горим именима - одговорио је Трамп демократском кандидату.

Актуелни председник је рекао да људи у САД хоће ред и закон, а да Бајден не жели то да призна.

Демократски кандидат је рекао да постоје системски проблеми са којима се суочавају афроамериканци, и додао да су већина полицајаца добри људи.

- Али међу њима има и лоших људи. Морамо да створимо систем у коме ће људи одговарати за своје поступке. Насиље никада није одговор - истакао је Бајден, док је Трамп запитао шта је одговор када маса људи напада полицију и пали градове.

Трамп је рекао да су укинуте обуке о расној осетљивости зато што су делиле људе.

- То је била радикална револуција која се дешавала у нашим школама и у војсци. Морамо да се вратимо нашим правим вредностима, они су подучавали људе да смо сви расисти и да се мрзимо међусобно - рекао је Трамп.

Бајден је позвао на јединство, и истакао да је све могуће урадити ако се Американци држе заједно.

- Да ли си ти за ред и закон? - оштро је Трамп запитао свог противкандидата. 

Што се тиче пораста броја убистава, актуелни председник је рекао да је то партијско питање.

- Погледајте Чикаго и Њујорк. У градовима које контролишу Демократе криминал је скочио. Да њега пустимо на власт, наша предграђа би нестала - рекао је Трамп, на шта му је Бајден одговорио да не би знао шта је право предграђе ни када би се нашао у њему.

- Ово више нису педесете - рекоа је Бајден.

Актуелни председник је оптужио Бајдена да се залаже за дефундирање полиције, што је демократски кандидат негирао.

Бајден је истакао да власти у Портланду саме доносе одлуку о разбијању протеста, као и да свако ко се понаша насилно мора да одговара.

- Он не жели да смири ситуацију, он долива уље на ватру - оптужио је Бајден Трампа.

- Ја сам хтео да пошаљем Националну гарду, али они то нису хтели. Могли смо да зауставимо насиље. Ја желим мир - рекао је Трамп, а затим, на захтев модератора и Бајдена да осуди беле расисте рекао следеће:

- Неко мора да уради нешто по питању антифе и левичарских терориста!

Успеси и неуспеси оба кандидата

- Не постоји председник који је урадио више него ја. Пре ковида били смо најјача економија, имали смо најмању незапосленост. Следеће на реду је било грађење правог јединства међу људима - одговорио је Трамп на питање зашто бирачи треба да гласају за њега.

- Под овим председником постали смо слабији, болеснији и насилнији. Ми смо му оставили успешну економију, а он је уништио све. Ми смо се супротставили Путину, а он је његово кученце. Нација не сме да буде подељена - одговорио је Бајден на исто питање.

Демократски кандидат је негирао да је његов син Хантер добијао новац од жене градоначелника Москве.

Фото: ЕПА

Следећа тема у оквиру овог сегмента су биле климатске промене, поготово у светлу великих пожара у Калифорнији, као и америчког напуштања Париског споразума.

- Ја желим кристално чисту воду и ваздух. Али погледајте Париски споразум, желели су да обуздају нашу економију. Што се тиче пожара у Калифорнији, потребна нам је боља шумарска служба - рекао је Трамп, и на питање модератора рекао да верује у климатске промене.

Бајден је рекао да ће његова администрација забранити градњу прљавих електрана и других загађивача, али је и истакао да ће уз зелену инфраструктуру створити и нове послове.

- Ја мислим да морамо да поново потпишемо Париски споразум, напуштање је била велика грешка. Морамо и да размишљамо о Амазону, не сме да се дозволи сеча дрвећа, или ће то прихватити или ће сносити економске последице - рекао је Бајден.

Трамп је нагласио да све супарничке земље, Кина и Русија, немају ограничења за своју индустрију и да не морају да брину за екологију.

Интегритет избора

Милиони Американаца ће због пандемије гласати поштом, а главно питање које се намеће је да ли ће то бити легитимно, као и да ли ће бити крађе гласова.

- Милиони људи ће гласати поштом, као што и он то ради из Овалног кабинета. Постараћемо се и да они који хоће да гласају лично то могу да ураде безбедно. Дођите и гласајте, ви ћете одлучити исход ових избора. Како год желите да гласате, само гласајте. Не дозволите да вас он заустави - рекао је Бајден.

Трамп је истакао да ће гласање поштом бити катастрофа, и рекао да су милиони гласачких кутија пронађене бачене и у ђубрету.

- Ја рачунам на Врховни суд да контролише гласање. Чак један одсто свих гласова 2016. је одбачено зато што су гласали за мене. Ако хоћеш да гласаш, онда изађи да гласаш, немој слати свој глас поштом. Имали смо случај у Западној Вирџинији да је један поштар продавао гласове. 

Трамп је скренуо пажњу да ће због бројања гласова који су стигли поштом данима, можда и месецима нећемо знати ко је победио.

- Ја позивам моје гласаче да изађу на гласање и да све посматрају. Зову их Чувари бирачких места, и ако видим десетине хиљада гласова да су бачени или украдени, нећу ћутати. Они варају - рекао је Трамп показујући на Бајдена, који је рекао да ће он своје гласаче позвао да остану мирни док буду бројани гласови.

- Не видим у чему је проблем, наша војска је гласала поштом још од Грађанског рата. Нико није установио да је било крађа током таквог гласања. Ја прихватам и позивам своје бираче да остану мирни током бројања гласова. Зато што ћу ја бити председник и републиканаца и демократа.

Пратите нас и путем иОС и андроид апликације

Коментари (3)