ПРЕТИ НУКЛЕАРНА КАТАСТРОФА! Рат две силе на Кавказу може да има фаталне последице (ВИДЕО)

Новости онлине

29. 09. 2020. у 23:23

ПРЕТИ НУКЛЕАРНА КАТАСТРОФА! Рат две силе на Кавказу може да има фаталне последице (ВИДЕО)

Фото Танјуг-АП

ЖЕСТОК сукоб у Нагорно-Карабаху би могао да доведе и до нуклеарне катастрофе.

Наиме, једна од потенцијалних мета евентуалног азербејџанског напада на Јерменију могла би да буде и нуклеарна електрана, писали су страни медији још пре неколико месеци.

У данима пре почетка сукоба у азербејџанском региону Нагорно-Карабаху, јерменске власти су поновиле да су добиле озбиљне претње од Азербејџана.

Претње Азербејџана да ће погодити нуклеарну електрану Метсамор нису ништа друго него злочин против човечности и на то би требало да стигне одговарајући одговор међународне заједнице, рекао је јерменски министар територијалне управе и инфраструктуре Сурен Папикијан у обраћању 64. годишњем редовном заседању Генералне конференције ИАЕА 21. септембра.

Јерменија ће наставити да спроводи све напоре да спречи такве претње у будућности, рекао је он тада.

“У овим тешким условима борбе против корона вируса, Јерменија се суочила са изузетно опасним и без преседана изазовом за безбедност наше земље и целог региона. Говорим о стварној претњи ракетним ударом на нуклеарну електрану Метсамор, коју је изразио представник суседне државе Јерменије”, рекао је Сурен Папикјан.

Према његовим речима, Азербејџан је рекао да би циљ таквог удара био “наношење катастрофалне штете Јерменији и њеном народу”.

“Први пут се суочавамо са ситуацијом када стварна претња за безбедност нуклеарке не долази од терористичке организације, већ од државе преко њеног званичног представника. Штавише, држава која се представља пред међународну заједницу као њен одговорни члан и пуноправни је субјект међународних односа. Како се испоставило, наше међународно право и његови алати нису у потпуности узели у обзир појаву таквих претњи. Нажалост, до данас међународна заједница нема ефикасне механизме ограничавања за спречавање потенцијалних претњи по безбедност нуклеарних електрана од стране држава и недостају јој алати за ефикасно реаговање на претње које су већ упућене”, изјавио је министар Папикијан, а пренели јерменски медији.

Претње Азербејџана уследиле су у време летошњег сукоба две државе око граница. У том сукобу је погинуло укупно 16 људи.

Међутим, претња која укључује ракетни напад на совјетску нуклеарку – потез који би могао масовно да повећа број погинулих и покрене катастрофу након Чернобиљској у региону и шире.

Извор: Објектив/Слободнаевропа.орг

Пратите нас и путем иОС и андроид апликације

Коментари (0)