САНКЦИЈЕ БЕЛОРУСИЈИ: Британија увела санкције за Лукашенка и још седам белоруских званичника

Танјуг

29. 09. 2020. у 17:55

ВЕЛИКА Британија је увела санкције белоруском председнику Александра Лукашенка, његовом сину и шесторици других високих владиних званичника након спорних председничких избора и репресије над демонстрантима у Белорусији.

САНКЦИЈЕ БЕЛОРУСИЈИ: Британија увела санкције за Лукашенка и још седам белоруских званичника

Фото: ЕПА

Британски министар спољних послова Доминик Раб изјавио је данас да су санкције уведене као део координираног приступа с Канадом, "у тежњи да се подрже демократске вредности и изврши притисак на оне одговорне за репресију", преноси АП.

Мере укључују забрану путовања и замрзавање имовине за осам особа из белоруске владе, укључујући Лукашенка, његовог сина Виктора Лукашенка и Игора Сергенка, шефа председничке администрације. Сличне санкције увела је и Канада.

Британска влада је навела да је Лукашенко, који Белорусијом управља више од 26 година, први лидер који је санкционисан у оквиру новог британског програма санкција за људска права, који је уведен у јулу.

"Данас су Велика Британија и Канада послале јасну поруку увођењем санкција насилном и преварантском режиму Александра Лукашенка. Не прихватамо резултате ових намештених избора", рекао је Раб.

Пратите нас и путем иОС и андроид апликације

Коментари (1)